Annons
Annons

3 bra recept med rabarber

Det är ju rabarbertider! Här bjuder jag på några bra recept med rabarber. rabarber

Rabarbertrifle med mandelbiskvier 6 port

Sötsyrlig rabarber tillsammans med en len Philadelphiaröra och små överraskande mandelbiskvier, det här kan vara vårens godaste efterrätt!

Rabarberkompott:
300 g rabarber
1 dl strösocker
1 tsk potatismjöl + 2 tsk vatten

Philadelphiaröra:
2 ägg
¾ dl strösocker
200 g Philadelphiaost eller mascarpone
finrivet skal från 1 citron

ca 50 g mandelbiskvier (som säljs i påse)

 

  1. Skär rabarbern i tunna skivor. Blanda rabarber och socker i en kastrull och låt det koka i 10 minuter. Blanda potatismjöl och vatten till en redning i en kopp.
  2. Dra kastrullen från värmen och rör ner redningen samtidigt som du rör. Låt kompotten få ett uppkok och låt den sedan kallna.
  3. Skilj äggulor från äggvitor. Vispa gulor, socker och Philadelphiaost med en elvisp i en skål.
  4. Tillsätt citronskalet och rör.
  5. Vispa vitorna till ett hårt skum i en bunke.
  6. Rör ner vitorna försiktigt i Philadelphiablandningen. Varva rabarberkompott, mandelbiskvier och Philadelphiaröra i 6 glas. Toppa med några mandelbiskvier.
  7. Triflen är godast kylskåpskall.

Rabarbertrifle

Rabarberkaka med mycket kardemumma 10 bitar

Rabarber och kardemumma är mycket gott tillsammans. Här ska det vara rikligt med hela kardemummakärnor som du stöter i en mortel. Jag tillsatte 1 msk kardemummakärnor, om du vill ha lite mindre kardemummasmak – tillsätt 2 tsk istället.

75 g margarin eller smör
1 ½ dl mjölk
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Topping:
200 g rabarber
1/2 msk potatismjöl
½ dl strösocker
1 msk kardemummakärnor

 

  1. Smält margarin eller smör i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt det svalna något.
  2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och tillsätt det tillsammans med det smälta fettet till äggblandningen.
  3. Skär rabarbern i tunna skivor och blanda dem med potatismjöl och socker i en skål.
  4. Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Blanda dem med rabarbern.
  5. Häll sockerkakssmeten i en smord rund sockerkaksform som mäter 21 cm i diameter.
  6. Strö rabarberblandningen ovanpå.
  7. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 minuter.
  8. Låt kakan vila något. Vänd upp den på ett sockrat bakplåtspapper.
  9. Låt kakan svalna och skär den i bitar.

rabarber-och kardemummakaka

Somrig fruktpaj med smak av kardemumma 8 portioner

Det här kan vara sommarens godaste paj! Rabarber, hallon, röda vinbär och kardemumma, ja ni hör ju själva. Här ska det vara hela kardemummakärnor som du stöter i en mortel, det blir inte riktigt det samma med köpt mald kardemumma. Det här är en perfekt paj att laga till många.

Pajbotten:
200 g margarin eller smör
1 dl socker
1 ägg
5 ½ dl vetemjöl

Fyllning:
400 g rabarber
225 g färska eller frysta hallon
2 dl vinbär
1 ½ dl strösocker
2 msk potatismjöl

Topping:
2 tsk kardemummakärnor
100 g margarin eller smör
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
4 msk ljus sirap

Servering:
2 pkt vaniljsås

 

  1. Kör margarin eller smör, socker, ägg och vetemjöl i en matberedare. Tryck ut degen i en stor ugnsfast form som mäter ca 22 x 32 cm. Om degen är något lös – ta lite mjöl på handen och tryck ut den.
  2. Skär rabarbern i tunna skivor (den behöver inte skalas) och lägg den i pajskalet. Strö på hallon och vinbär.
  3. Blanda socker och potatismjöl och strö det ovanpå.
  4. Stöt kardemumman något i en mortel. Rör ihop kardemumma, margarin eller smör, havregryn, vetemjöl och sirap i en bunke.
  5. Klicka toppingen över pajen och grädda den i mitten av ugnen i 175 grader i ca 45 minuter.
  6. Servera pajen rumstempererad med vaniljsås.

 

 

 

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar