Annons
Annons

Äppleskördardag och Kryddig Äpplekaka

iphone 25 sept 2013 012

Sambon skrapade bilrutan för första gången den här hösten nu på morgonen och i samma sekund kom jag på att äpplena hänger kvar på träden, förstås. Det är samma visa varje år. Så nu har jag varit ute och smakat på äpplena och de var ok iallafall, fast Ingrid Marieäpplena var långt från mogna.

Jag gillar att baka på äpplen. Det där sötsyrliga friska passar så bra med mandelmassa, citron, kokos, bittermandel, hasselnötter, ja det mesta faktiskt.

Det är mycket äpplen just nu. Till helgen är det Äpplemarknad i Kivik och ikväll ska jag göra äpplemust i den matförening jag är med i. Du kan läsa om Äpplemarknaden med bla Sveriges största äppletavla HÄR . Mitt första jobb åt Allas var just bakverk med äpple i. Här är ett av recepten från det reportaget – Kryddig äpplekaka. Äpple passar ju bra tillsammans med kanel men det är också gott tillsammans med kardemumma och ingefära. Pröva gärna den här kakan. Om du vill ha fler äpplerecept kan du gå in på min andra blogg och kika. Den hittar du HÄR

Kryddig äpplekaka 12 bitar

1 ½ dl strösocker
100 g margarin eller smör
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk

topping:
3 dl äpple i tärningar
3 msk råsocker
1 tsk mald kardemumma
1 tsk kanel
1 tsk ingefära

garnering:

florsocker

Rör socker och margarin eller smör vitt och poröst. Tillsätt äggen och blanda alltsammans väl. Blanda vetemjöl och bakpulver. Tillsätt blandningen och mjölk till      ägg- och margarinsmeten. Häll smeten i en smord och bröad rund tårtform som mäter 21 cm i diameter. Blanda äpple, råsocker och kryddor. Strö blandningen över kakan. Grädda i 175 grader i ca 45 minuter. Låt kakan svalna. Sikta över florsocker.
!cid_CB303DAA-454C-48E8-A522-A91CDA2A1FD4

Här ovan ser ni bilderna från det reportaget, Åsa Dahlgren har fotat.

LÄS OCKSÅ

(5)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar