Annons
Annons

Bra restauranger i Oslo

Igår kom jag och sonen hem från en liten semesterresa till Oslo. Vi var där i 4 dagar och bodde på hotell på Bogstadveien i stadsdelen Majorstuen.

Det var en fin liten semestertripp. Oslo är väldigt vackert på många ställen och Osloborna är mycket trevliga. Osnobbigare befolkning i en huvudstad får man leta efter.

Och jag måste erkänna, det är väldigt skönt att kunna använda sitt eget modersmål när man frågar folk om vägen, beställer på restaurang eller vad det nu kan vara. Oslonorskan är oftast oproblematisk att förstå men visst vid några tillfällen hade jag problem med att hänga med på vad som sas.

Detta med mat och Norge skiljer sig en del faktiskt från vad vi är vana vid i Sverige. I Sverige är vi lite bortskämda med att kunna äta lunch till ett bra pris, ja och ofta ingår det både dryck, sallad, bröd och kaffe. Något liknande hittade vi inte i Oslo under de dagar vi var där. Norrmännen äter ofta medhavda mackor till lunch. Och det är vad jag förstått smörgåsar av enklare slag, inte smörrebröd som i Danmark. Serveras det lunch på restaurangen är det ofta till priser som mer liknar våra kvällspriser.

Med andra ord ska man äta lunch i Oslo får man tänka sig helt andra priser än de vi är vana vid här hemifrån (ja det finns säkert undantag).

Vi hittade några restauranger som jag tyckte var bra och som jag gärna vill tipsa om.

The Broker var en trevlig restaurang som låg 75 meter från vårt hotell på Bogstadveien. Där åt sonen en mycket god hamburgare (hamburgare säljs det på alla restauranger kändes det som) och jag åt musslor i en rätt så stark chili- och timjanssås. Mina musslor var supergoda!

En kväll hamnade vi på en restaurang som hette Nedre Foss gård och bar  Den låg vid Akerselva i den lite trendiga stadsdelen Grunerlökka. Vi satt ute vid långa bord. Också där åt jag musslor, den här gången med smak av kokosmjölk och färsk koriander. De musslorna var också jättegoda.

På lördagen åt vi lunch på ett ställe som hette Café Laundromat mitt emot Bislettstadion. Där åt jag en grillad macka med parmaskinka, aioli och rikligt med grönsaker och sonen åt också en rejäl macka med kyckling och bacon (den typen av mat älskar de i Oslo märkte jag). Också det var mycket gott! Här var det ganska dyrt men det är det väl ofta i en huvudstad å andra sidan.

Här kommer några foton, mer om norsk mat en annan dag.

the Broker i Oslo

restaurang i Oslo

Oslo

 

 

LÄS OCKSÅ

(7)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar