Annons
Annons

Hönökakerecept

Hönökaka à la mig

Hönökaka à la mig

Surdegsbröd och rågbröd i all ära men ibland är jag väldigt sugen på lite ljusare bröd och till och med bröd med lite socker i degen (nej det vågar man nästan inte säga högt i dessa tider….) Hönökaka är ett sådant bröd och det kan bli väldigt gott om man gör det själv. Köpt hönökaka är också gott men det hembakta blir extra gott förstås. Sockret ger hönökakan dess karaktäristiska smak. Om du inte har en kruskavel – använd en vanlig kavel och nagga med en gaffel istället. Det är viktigt att hönökakorna får svalna mellan 2 bakdukar, så blir de riktigt mjuka och goda!

Hönökaka 10 st lite mindre

100 g margarin
4 msk strösocker
1 tsk salt
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
4 dl grahamsmjöl
11-12 dl vetemjöl

Blanda margarin (det ska inte vara smält), socker och salt i en bunke. Smula i jästen och häll i vattnet. Tillsätt grahamsmjölet och det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop till en deg, degen ska vara ganska lös. Låt degen jäsa under bakduk i 1 timme. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 10 jämnstora bitar som du formar till släta bullar. Låt bullarna jäsa på bakbordet i 30 minuter. Mjöla bakbordet något och kavla ut bullen till en tunn rund kaka (ca 20 cm i diameter) med en kruskavel. Låt hönökakorna jäsa på en bakpappersklädd plåt i ytterligare 10-20 minuter. Om du gör dem lite ovala får det plats 2 på varje plåt. Grädda hönökakorna i 275 grader i 5-6 minuter. Låt bröden svalna mellan 2 bakdukar.

LÄS OCKSÅ

(14)
(0)

3 kommentarer

Annons

Senaste från Allas

Laddar