Annons
Annons

Julbakspotpurri

facebook 001

Jag har ju gjort recept för Allas i flera år och under årens lopp har det förstås blivit bakverk och middagsrätter som jag kommer ihåg lite extra! Och eftersom det är jul om knappt 3 veckor passar det bra med ett julbakspotpurri. Alltså sådana recept som jag gjort till tidningen och som jag gillar extra mycket. Varsågoda!

Saffrans- och chokladbullar 48 st

50 g jäst för söta degar
150 g margarin eller smör
5 dl mjölk
1 pkt saffran + 1 sockerbit
1 ½ dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk kardemumma
14-15 dl vetemjöl

fyllning:
150 g margarin eller smör
1 dl strösocker
200 g mörk blockchoklad

gräddning:
ägg att pensla med
pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Smält margarin eller smör i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli fingervarm. Tillsätt lite av degvätskan till jästen och rör så att jästen löser sig. Tillsätt resten av degvätskan. Stöt saffranet och sockerbiten i en mortel. Tillsätt saffran, socker, salt, kardemumma och det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den något. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje till en stor kaka, ca 30×40 cm. Bred på margarinet eller smöret och strö på sockret. Hacka chokladen grovt och strö den ovanpå. Rulla ihop kakan till en rulltårta. Dela varje rulle i 24 jämnstora bullar. Lägg bullarna i pappersformar. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 225 grader i 8-10 minuter.

Kryddiga saffranskakor 24 st

1 pkt saffran
2 dl strösocker
8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
200 g margarin eller smör
2 ägg
4 dl fil

garnering:
¾ dl sötmandel
2 msk pärlsocker

Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Blanda saffran, allt socker, vetemjöl, bakpulver, kardemumma och kanel i en bunke. Tillsätt margarin eller smör delat i små bitar. Finfördela fettet i mjölblandningen med en vanlig gaffel eller elvisp. Tillsätt ägg och fil och arbeta snabbt ihop till en smet. Bred ut smeten i en smord och bröad lite mindre långpanna, 20 x 30 cm. Hacka mandeln grovt. Strö på mandel och pärlsocker. Grädda kakan i 200 grader i 25-30 minuter. Låt kakan svalna och skär den sedan i ca 24 rutor.

Kolakakor med pepparkakssmak  ca 25 st

 Här har jag smaksatt de klassiska kolakakorna med pepparkakskryddor.

100 g smör eller margarin
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk malda nejlikor

Blanda smör eller margarin, socker, sirap, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, kanel, ingefära och nejlikor i en bunke och blanda samman allt till en smidig deg. Rulla ut degen till 2 längder, lika långa som plåten. Lägg längderna på en bakpappersklädd plåt och platta till dem något. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i omkring 12 minuter. Skär längderna i sneda bitar medan de är varma.

Apelsinpaj med pepparkakssmaker ca 12 bitar

pajdeg:
100 g margarin eller smör
½ dl ljus sirap
1/2
dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
en nypa salt
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
½ tsk ingefära

fyllning:
2 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
finrivet skal från 1 apelsin
1 ½ dl florsocker

garnering:
2 apelsiner

Rör margarin eller smör, sirap och socker mjukt i en bunke. Tillsätt vetemjöl, salt, kardemumma, kanel och ingefära och blanda ihop alltsammans till en deg. Tryck ut degen i en låg pajform med avtagbar kant, ca 28 cm i diameter. Ställ pajskalet kallt i minst 30 minuter. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 225 grader i 10 minuter. Låt pajskalet svalna. Vispa grädden med en elvisp. Rör ner crème fraiche, apelsinskal och florsocker och vispa lite till. Bred ut fyllningen i pajskalet. Skär så att apelsinklyftorna är hinnfria. Lägg dem ovanpå fyllningen. Ställ pajen kallt tills det är dags att äta.

 

LÄS OCKSÅ

(17)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar