Annons
Annons

Mitt 70-tal

Jag gillar 70-talet. När jag ser ett tyg, en kaffekopp, ett smycke eller en kökspryl från den tiden så smälter jag, 7o-talet är mitt årtionde.

Här kommer några foton som friskar upp minnet från den tiden. Häng med på min nostalgitripp!

  1. Min mamma prenumererade förstås på Mästerkockens recept. Tänk så många gånger jag bläddrat i de korten:)

masterkocken

2. Kommer ni ihåg KFs Tjäna på att veta-serie? Kooperativa förbundet gjorde broschyrer om allt! Det kunde handla om bosättning, möbelfakta, målarfärg, basmat, hälsokost, tvättmaskiner, köksredskap osv, osv. Broschyrerna var gratis förstås. Vi skulle bli informerade och undvika allt vad dåliga köp hette, KF ville att vi skulle tjäna på att veta helt enkelt.

tjana pa att veta

3. När jag gick till affären med min mormor så fick jag en chokladbit. Jag fick välja på en Rigi och en Hellas. Hellas hade en kossa på förpackningen, som betade bland alptoppar. Å vad jag gillade den bilden!

Rigi

4. 70-talet för mig är starka färger och stiliserade blommor. Jag kommer ihåg hur vi inredde i brunt, orange och knalligt grönt där hemma. När jag ser kaffekoppar med stiliserade blommor på någon loppis köper jag dem direkt. Ofta är de kitschiga och jag älskar dem! 1977 köpte mamma och pappa de här blommiga tallrikarna på Domus i Karlstad. VDN-märkta från Rörstrand. Idag är det ett favoritporslin såklart.

Anemon Rorstrand

5. En gång om året ordnade Nilsjohan ”Den glada köksparaden” runt om i landet. Då visade de upp husgeråd för dem som ville (det var ju mest kvinnor). Jag kommer ihåg att jag var med mamma i Östraboskolans aula vid ett tillfälle. Så här i efterhand har jag förstått att det var många både bra och snygga köksredskap som såldes. Vid något tillfälle köpte mamma den här kakformaren (till donuts), jag kan inte minnas att vi använde den särdeles många gånger. Det är kanske därför jag har förpackningen kvar:)

Nilsjohan

6. Jag hade inte värst avancerad smak. Jag minns att jag åt mycket kalvkorv, hushållsost, port salut, räkost, kotletter, Mariekex, ärtor och morötter på burk, Skogaholmslimpa (mamma bakade mycket bröd också), Start (musli med massor av socker) och Vårgårdaris. Jag tror inte jag var ensam om det, tiderna var sådana. Vårgårdariset åt jag med jordgubbssylt och riktigt kall mjölk! Mums tyckte jag då.

Vargardaris

7. Vi hade sommarstuga i Dalsland. På torsdagar kom varubussen och stannade utanför mina kusiners hus. Det var jättespännande tyckte jag. Man gick in genom dörren längst bak och handlade det man skulle ha. Titta gärna på det här inslaget från en liknande varubuss i Dalsland.

8. En annan företeelse som fanns på landet i Dalsland var Carlvins varuautomat. Vi cyklade till Skällsäter några kilometer bort, oftast tillsammans med mamma. Först gick vi in i butiken och handlade mat och sedan blev det godisinköp i automaten.

Fina, fina 70-talet.

Varuautomaten i Skallsater

 

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(44)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar