Annons
Annons

Oj så gott!

Jag är besatt av äpple just nu. Det är jag säkert inte ensam om, så här års när det finns hur mycket svenska äpplen som helst i både affärerna och på aplarna runt om i hela Sverige så är det lätt att bli det. Och om man som jag varit i Sveriges äppelträdgård nummer 1 – Österlen – över helgen då ligger man riktigt risigt till. Vid nästan varje korsning längs väg 9 mellan Kivik och Simrishamn finns en skylt om äpple till försäljning. Och i varje butiksfönster i Simrishamn säljs det äppelböcker, äppelmust eller något annat med äppelanknytning.

Äpplena med sina röda och rödgula färger är ju så vackra. För att inte tala om hur goda de är i en äppelkaka. Svenska äpplen med sin perfekta mix av syra och sötma passar perfekt i en paj eller kaka.

Så i lördags där i stugan i Skåne blev det ett äppelkakebak. Jag följde ett Anna Bergenström-recept från en av hennes första böcker utgiven 1981 (ja den heter Annas mat fast den är tunnare än de senare mer klassiska böckerna av henne). Det är en sådan kaka som blir godare efter någon dag (fast den är himla god första dagen också). Kombinationen sötmandel och citron gör iallafall mig alldeles lyrisk. Jag har ändrat lite i Annas ursprungsrecept.

iphone Skåne 017

Fransk äppelkaka 6 portioner

5 äpplen, jag använde Aroma
1 dl strösocker + 2 dl vatten

mandelsmet:
1 dl sötmandel
100 g margarin eller smör
1 1/2 dl strösocker
2 äggulor
finrivet skal av 1/2 citron
saft från 1/2 citron
2 äggvitor

Skala och skär äpplena i tjocka skivor. Koka dem tillsammans med socker och vatten i en kastrull tills de är mjuka, det tar ca 4-5 minuter om du använder Aroma. Äpplena ska vara mjuka men inte bli mos. Häll av sockerlagen och bred ut dem i en smord vanlig pajform. Mal mandel i en mandelkvarn eller matberedare (den behöver inte skållas). Rör ihop margarin eller smör tillsammans med socker. Tillsätt äggulorna, ett i taget. Tillsätt den malda mandeln, citronskalet och den pressade citronen. Vispa vitorna till hårt skum. Rör ner äggvitorna försiktigt. Bred mandelsmeten ovanpå äpplena. Grädda i 200 grader i ca 25 minuter. Låt äppelkakan svalna. Servera den som den är eller med vispad grädde eller vaniljsås.

005

 

LÄS OCKSÅ

(20)
(1)

2 kommentarer

Annons

Senaste från Allas

Laddar