Annons
Annons

10 bra lokala producenter på Österlen

Österlen och mat hänger ihop. Här finns en tradition av småskalig livsmedelsproduktion som sträcker sig långt bak i tiden. Som sommarboende på Österlen vill jag tipsa om 10 bra lokala producenter. Många av mina tips har öppet året runt. Det finns förstås många fler matproducenter på Österlen, återkommer säkert i ämnet.

Annons

Det man förknippar Österlen med mest, är nog äpplen och äppelodling. I Kivik ligger Äpplets hus där Kiviks musteri säljer juicer, marmelader, must och gelé av äpplen men också av annan frukt. En slags outlet skulle man kunna kalla det. I Äpplets hus finns också ett museum, restaurang och café. Man kan lära sig om olika sorters äpplen och man kan gå runt i deras lilla trädgård och titta på äppelträd. Åk gärna dit, det är trevligt.

En gårdsbutik som är oerhört populär är Vilhelmsdals gårdsmejeri. På Vilhelmsdal tillverkar man ett tjugotal olika ostar från gårdens getter och grannens kor. Allt arbete görs för hand. Vilhelmsdal är kända för sin jättegoda yoghurt. När jag var där kunde man även köpa god korv som passade att grilla. Kolla på nätet när de har öppet.

Ett bageri som ligger mig varmt om hjärtat är Byvägen 35 i St Olof. De säljer jättegott surdegsbröd (kanske det godaste jag ätit). De har också ett fint café som där det både kan intas  fika och lunch. Byvägen 35 ligger mittemot Ica i St Olof, så det är lätt att hitta.

Ett annat bageri jag gillar skarpt är Mellbybagaren i Södra Mellby. Mellbybagarn är ett gulligt bageri som har öppet hela året och som känns väldigt genuint. Bageriet har funnits sedan 1885! De är rikskända för sin kavring. Jag brukar köpa deras galet goda hasselnötsgifflar. Och bäst av allt, för en fikaälskare som jag, man kan sitta utanför bageriet på deras terrass och dricka kaffe och äta bullar.

Lammkött är en annan råvara som är starkt förknippad med Österlen. En butik som jag säljer bra lammkött från trakten är Österlens kött & vilt i Brösarp. Personligen älskar jag lammkött, så jag är väldigt glad i den här butiken. Kolla in deras öppettider på nätet.

Ett annat omåttligt populärt ställe på Österlen är Olof Viktors. Olof Viktors utbud utökas hela tiden. Du kan köpa skorpor, musli, knäckebröd, marmelader, matbröd och glass i deras butik i Glemminge, några kilometer innan Ystad om du kommer från Simrishamnshållet. Man kan också ta buss 570 dit. Olof Viktors varor säljs också via många återförsäljare, men ett besök på gården är väldigt trevligt för de har ett mycket uppskattat café. Sitt inne i något av de vackra rummen eller slå dig ner i den lummiga och vackra trädgården.

Österlen ligger vid kusten och har som sig bör flera fiskaffärer. En ligger i Simrishamn och heter Sjöfolket. Nya Rökeriet, som det hette när jag var där, bytte ägare och namn för några månader sedan. Jag har inte varit där sedan dess. Som jag förstår det, säljer de fortfarande färsk fisk, skaldjur, sillinläggningar, fiskkonserver och rökt fisk av olika slag.

En annan trevlig och populär butik är Buhres på Kivik. Buhres ligger alldeles vid vattnet och består av en butik, restaurang och en sillalucka. I butiken säljer de inlagd sill, färsk fisk och skaldjur, röror, såser och delikatesser. Ska du på picknick är Buhres ett bra ställe att proviantera på. Jag har aldrig ätit i restaurangen men däremot handlat i deras sillalucka flera gånger. I sillaluckan säljer de bland annat sillamacka, sillburgare, fish and chips och rökta räkor.

I Rörum ligger det populära Mandelmanns! Mandelmanns är en jättefin gård där de odlar och säljer ekologiska grönsaker. De har också ett café. Mandelmanns har blivit så populärt att de har valt att ha bokade visningar av trädgården, gå in på deras hemsida och boka om du vill gå dit.

En av de vackraste vyerna på Österlen är när rapsen blommar i maj. De gula böljande fälten är oemotståndligt vackra. På Gunnarshögs gård utanför Hammenhög kan man köpa rapsolja. Rapsen odlas på gården eller i närheten och kallpressas sedan i gårdens lokaler. I gårdsbutiken kan du köpa kallpressad rapsolja, smaksatt olja, linfröolja, linolja, vinäger och liknande. Det finns också visningar där du kan se hur rapsoljeproduktionen går till. Läs gärna på deras hemsida.

 

LÄS OCKSÅ

(12)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar