Annons
Annons

10 favoritplatser i Göteborg

Som nästan göteborgare – jag har bott i Göteborg i 14 år och bor nu sedan 15 år tillbaka i grannkommunen Partille – har jag förstås flera favoritplatser i Göteborg. Med favoritplatser menar jag platser som jag gillar skarpt och som ofta har en viss matanknytning. Bra fika eller mat och ”favoritplats” hör ofta ihop:)

Annons

Om man bara har 2-3 timmar på sig i Göteborg tycker jag man ska promenera till Haga. Att gå från Centralen till Haga tar max 25 minuter, så det är ingen lång promenad. Haga är en gammal arbetarstadsdel som är hyfsat bevarad med många landshövdingehus kvar. Ta dig till Haga Nygata, gatan som går genom hela stadsdelen, där det finns gott om caféer, restauranger och roliga antikaffärer. Bebop Antik, Fåfängan Antik och Små kära ting är exempel på bra antikaffärer i Haga. Cafeva och Husaren är trevliga caféer. Jag har skrivit om Cafeva här 

En annan väldigt trevlig plats, där Göteborg är som vackrast, är Stora hamnkanalen vid Brunnsparken. Där vid trapporna och lejonen är det poppis att sitta och äta glass. Den trappan heter Lejontrappan. Samtidigt som man äter glass kan man titta på de pampiga byggnaderna från 1700-talet, bland annat Ostindiska kompaniet och Tyska kyrkan ligger där. Om det skulle regna eller om man vill dricka kaffe (typ) kan man gå till Kronhusbodarna eller Open New Doors , jag kan rekommendera båda.

Saluhallen och Feskekörka är två måsten om man gillar mat. I Saluhallen kan man äta jättegod strömming hos Kåges eller kolla in all mat inne i saluhallen eller utanför (ner mot kanalen). Är man i Feskekörka är det roligt att gå omkring och titta på fiskarna. Det är ett tag sedan jag var där men det fanns (tror den finns kvar) en jättebra restaurang en trappa upp där man kunde äta god fisk. Feskekörka ligger på Rosenlundsgatan.

En supergöteborgsk attraktion är att åka Paddan, dvs en låg turistbåt som utgår från Kungsbron i centrala Göteborg och som på ungefär en timma tar en runt i kanalerna och ut i älven. Det låter kanske turistigt och det är det förvisso, men det är samtidigt väldigt trevligt. En guide berättar om det man får se längs med färden. Den stora poängen med Paddanturen är att man upptäcker hur fint Göteborg är från sjösidan. Sist jag åkte var det fint väder, om det regnar skulle jag göra något annat. Ps. Det finns inget kaffe att köpa under åkturen, så vill man ha det får man ta med.

Har man tid ska man absolut ta sig ut till Röda sten. Röda sten är, precis som det låter, en stor röd sten. Stenen, som är stor, ligger under Älvsborgsbron bortanför Majorna. Ingen vet säkert varför den är rödmålad. Innan Röda sten, om man kommer från Göteborgshållet, kan man fika på minst tre olika ställen. Röda stens-området med hela inloppet framför dig är jättefint en solig dag. Göteborg när det är som bäst. Ta spårvagnen till Jaegerdorfsplatsen och promenera därifrån ut mot havet.

Gillar du utländsk mat och är på spaning efter nya råvaror? Den affären jag brukar besöka när jag ska köpa livsmedel från Mellanöstern etc heter Moussas orientlivs. Butiken ligger vid Bellevue i Gamlestan. De har riktigt bra fetaost, godaste oliverna och största tahinburkarna:) Åk gärna dit, åker du spårvagn – gå av vid Bellevue och promenera den sista biten.

Den som följer mig här på bloggen vet att jag då och då tipsar om ett café som ligger högst upp i ett vattentorn uppe på Guldheden i Göteborg. Jag älskar Guldhedstornets café och det är ett absolut måste om man vill se Göteborg ”på riktigt”. Tror inte det är speciellt känt bland turister men det är bara så fint! Särskilt om man gillar spektakulära utsiktsplatser och 50-talet. I Guldhedstornet får du båda de sakerna. Ta spårvagnen till Dr Fries torg och promenera den sista sträckan.

Göteborg är en hamnstad och gammal varvsstad och det är väldigt vackert vid vattnet, så ett av mina måsten i Göteborg är att åka Älvsnabben. Man kan åka båt över till Hisingssidan och den färjelinjen kallas Älvsnabben. Exempel på stopp är Lilla Bommen, Stenpiren, Lindholmspiren, Klippan och Eriksberg. Vissa av turerna är gratis, annars kostar det som en resa i kollektivtrafiken i Göteborg. Det är ett fint sätt att se Göteborg och betydligt billigare än Paddan. Ett utflyktstips är att ta båten från Stenpiren och gå av på Eriksberg eller Lindholmspiren, där man kan strosa längs älven eller sitta vid vattnet och bara njuta.

Jag gillar att gå på café, det är mitt favoritintresse liksom. Ett café som ligger mitt i stan och som är smått fantastiskt på sommarhalvåret är Stadsbibliotekets café. Caféet ligger högst upp på Avenyn, till vänster innan du är uppe vid Poseidon. Gå in på biblioteket, gå upp för trappan, köp fika och gå ut och sätt dig på deras balkong. Balkongen är magic! Fikautbudet är också magic, prova mackor, wraps och inte minst deras glutenfria kardemummamuffins. Hjälp så gott.

Mitt sista tips är minst lika bra som något av de andra, nämligen att ta en tur till södra eller norra skärgården.
Om du åker till södra skärgården håller du dig inom kommunen, åker du till norra beger du dig till Öckerö kommun. Om vi börjar med södra så är det ganska lätt att ta sig dit. Ta spårvagnen till Saltholmen och vidare med en båt till Brännö, Styrsö eller Vrångö. Brännö och Vrångö har jättefina badplatser. Det finns både restauranger och caféer i södra skärgården (iallafall på helgerna, vardagarna har jag dålig koll), om du hellre vill ta med picknickkorgen passar det bra förstås. Om du vill besöka norra skärgården kan jag rekommendera Rörö, den ön som ligger längst bort. Rörö är jättefint med mycket naturreservat, klippor och spännande och vackra naturområden. Man kan åka buss dit, var beredd på att det tar lite tid. Här ett foto från norra skärgården. Hoppas du får många fina stunder i Göteborg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(14)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar