Annons
Annons

10 fina matord

För ett år sedan skrev jag om fina matord här på bloggen. Det finns massor av fina matord, här kommer ytterligare tio.

Många av mina fina matord kan härledas till barndomen, förstås. Makaroner är ett sådant. Makaroner är både ett fint ord men också en kul företeelse. Jag tänker på när Teskedsgumman var i makaronilådan, jag älskade Teskedsgumman ska jag kanske tillägga. När man googlar på makaroner får man lära sig att makaroner funnits i Sverige sedan mitten av 1600-talet. Det är coolt.

Annons

Och inte tänker man på att makaroner är en slags pasta, makaroner är makaroner.

Mellanmål är också en favorit. Det är mycket hemkunskap och 70-tal över det ordet. Och omsorg, jag tänker på föräldrar som fixar mellanmål till sina barn. Jag gillar också att man hör på ordet vad det betyder.

När vi är ändå är inne på 70-talet måste jag nämna ordet kostcirkel. Jag kommer ihåg när jag gick på lågstadiet och fick ett kort med kostcirkeln på. Det var stort som ett spelkort och det var något speciellt med det. Jag tror jag gillade den lite inrutade tanken på att man skulle välja ett livsmedel ur varje tårtbit till varje måltid, det var lätt att förstå. Några år senare valde jag att utbilda mig till hemkunskapslärare och kunde själv dela ut kostcirkelkort i mitt jobb. Idag heter den matcirkeln men jag föredrar ordet kostcirkel. Det är så den heter, ingenting annat.

Jag är svag för franska matord. Vad sägs om biskvie? Jag tycker det är helt underbart och dessutom väldigt gott.

Pralin är ett annat bedårande ord. Både gulligt och tjusigt på en och samma gång. Jag tycker man hör på ordet att man ”ligger i soffan och äter dem”, en och en. Praliner äter man alltid en och en (det kan man intala sig iallafall).

Jag älskar ord som heter något de liknar tex landgång, u-båt och dammsugare. Det är roligt på något vis.

Rårörda lingon är också ett ord som jag gillar. Det där ”rårörd” låter som det är, gott.

Det finns en hel radda med fina dryckesord, tex sockerdricka, läskedryck, läsk, sodavatten och sötdricka. Sötdricka är helt magiskt fint. Norskans brus går inte heller av för hackor.

Känn på ordet gräddbakelse. Det är bara så fint. Fluffigt, luftigt och vitt, som moln.

Mitt tionde fina matord är nog det finaste just nu. Vad sägs om fruktstund? Den som skapat det ordet var ett geni. Att äta frukt har i det ordet blivit något större än att ”bara äta frukt”. Fruktstund är att äta tillsammans, en tradition och något att bli glad över.

Om du vill läsa om mina tidigare fina matord kan du läsa här och här.

 

 

 

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(5)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar