Annons
Annons

10 måsten i Rom!

Nyss hemkommen från Rom måste jag ju dela med mig av mina måsten i den helt underbara stan! Jag var ovanligt slapp i mitt turistande den här gången, vilket var jätteskönt. Flera kvällar satt jag uppe på hotellets terrass och njöt av värme, utsikt och lite prosecco! Så kan man göra när man är på en plats i många dagar, jag gillar det skarpt. Här kommer mina tips.

Annons

1. Den här resans genomgående tema råkade bli att kolla upp utsiktsplatser. Det var inte planerat, det bara blev så. Det finns många jättefina utsiktsplatser i Rom, det gäller bara att känna till dem. Pincio ligger ovanför Piazza del Popolo. Gå upp på kullen på vänster sida vid torget eller gå upp för trapporna vid Spanska trappan och gå sedan vänster och norr ut längs med muren så kommer du till en ovanligt vacker plats. Njut av solnedgången eller en glass eller varför inte både och. En annan häftig utsiktsplats är högst upp i kupolen i St Peterskyrkan. Vill du dit får du först köa för att ta dig in  i kyrkan och sedan även köa för att gå (600 trappsteg) eller ta hissen upp i kupolen. Går du kostar det 6 euro, tar du hissen kostar det 8. Utsikten är förtjusande – jag kan verkligen rekommendera det.


2. Det finns många fina kyrkor i Rom. En favorit är Pantheon. Pantheon byggdes som ett tempel under 100-talet efter Kristus men används sedan 600-talet som en kyrka. Pantheon ligger vid det vackra torget Piazza della Rotonda. En annan vacker kyrka som liksom dyker upp hela tiden när man är i Rom är Santa Maria Maggiore. Gå gärna in där och titta på den vackra mosaiken i kupolen. St Peterskyrkan är förstås ett måste. Kön dit brukar ta uppemot en timma. Om det är jättevarmt och man inte är så sugen på att köa räcker Petersplatsen långt, dvs den öppna ovala plats som är belägen framför kyrkan. Att bara stå här och insupa atmosfären av barock, kolonner, statyer och själva basilikan är en njutning.

3. En av mina favoritsysslor i Rom och Italien är att dricka cappuccino. Det ska helst vara på ett ställe där det nästan bara är italienare (lite snobbig får man va) och så ska det vara gott och gärna billigt så att man kan dricka kaffe flera gånger på en dag. Jag gillar att stå vid disken och dricka mitt kaffe, att sitta är lite b. På den här resan ville mitt yngre sällskap sitta så det fick bli varannan gång. Tazza d´Oro  vid Pantheon faller in under de kriterierna. Om du vill besöka ett riktigt populärt café går du till Sant Eustachio Il Café som också ligger nära Pantheon. Båda caféerna är bra, det första är lite mer folkligt.

4 På andra sidan Tibern ligger den populära och mysiga stadsdelen Trastevere. Det är ett område med pittoreska gator, gränder och piazzor. Jag gillar det jättemycket. I Trastevere finns många trevliga och bra restauranger och barer, det är här man ska hänga på kvällarna.


5. Den här gången bodde jag tre minuters väg från Forum Romanun. Det var häftigt att ha så nära till en sån riktigt historisk plats som Forum Romanum.  Jag gillade att vara där speciellt på kvällarna med det fina ljuset som infann sig och alla människor som flanerade fram och tillbaka. För den som inte varit i Rom kan Forum Romanum bäst beskrivas som en samlingsplats som haft olika funktioner genom tiderna. Man kan bland annat se två triumfbågar, statyer av Julius Caesar och kejsar Augustus,  rester av av tempel och delar av den heliga vägen ”Via Sacra”. I anslutning till Forum Romanum ligger Colosseum och Vittorio Emanuellemonumentet, två andra måsten i Rom.

6. Rom känns charmigt och genuint på ett sätt som tilltalar mig, hela stan är en sevärdhet. Stan är inte alls så tjusig som Paris, snarare mysig och gullig. När man går längs Tibern kan man känna att man är långt hemifrån. Jag gillar husen i Rom och tittar mycket på husfasader när jag är där. Långt ifrån alla hus är vackra men då och då hittar jag små pärlor. Vad sägs om de här husen? Det ljusblå ligger vid Pantheon och det med växtligheten ligger i stadsdelen Monti.


7. Om du har varit i Rom har du säkert lagt märke till alla gamla fina skyltar! Jag fullkomligt älskar dem. Här är två fina!


8. Rom är känt för sina vackra torg. Piazza Navona med sin karaktäristiska fontän, Piazza della Rotonda (en personlig favorit) vid Pantheon, Campo de Fiori – Blomstertorget – som har frukt- och grönsakshandel på förmiddagarna, Piazza di Spagna som ligger vid foten av Spanska trappan och Piazza Venezia vid Vittorio Emanuellemonumentet är några av dem. Besök dem!

9. Att dricka Aperol Spritz är ett absolut måste:).  Man blir glad av att bara titta på den färggranna drinken och den är lättdrucken en varm sommarkväll, jag lovar!

10. Ja så måste man ju äta pizza. Det är ingen risk att man inte gör det för det säljs överallt. Och de är många gånger supergoda, under de tio dagar jag var där åt jag flera pizzor som var godare än det mesta jag ätit i pizzaväg tidigare:)

Behöver jag tillägga att jag funderar på när jag ska åka till Rom härnäst?

Benvenuti a Roma!

LÄS OCKSÅ

(25)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar