Annons
Annons

10 måsten på Österlen!

I sommar har jag och sambon varit sommarstugeägare på Österlen i 10 år. Det betyder att vi fått äran att äga och förvalta en gullig liten skånelänga med tillhörande bit skånsk jordplätt under alla dessa år. För mig är det en härlig känsla för jag gillar Skåne och Österlen väldigt mycket.

Annons

Det måste ju firas, så här kommer mina 10 måsten på Österlen.

1. Haväng. Haväng – en bit ovanlig strandmark belägen i norra delen av Simrishamns kommun. Otroligt vackert och svårt att beskriva i ord, det måste upplevas helt enkelt. Ta med dig picknickkorgen och filten och bered dig på en av Sveriges vackraste platser.

Havang

2. Ales stenar. En riktig favoritplats om du frågar mig. Här möts natur och kultur. Ingen kan med säkerhet säga varför de 59 stenblocken står där de står, men vackra och gåtfulla är de. Är det fint väder har du en fantastiskt vacker kustlinje att titta på och njuta av. Kombinationen skeppssättning, himmel, hav, betade ängar och kor är en storslagen upplevelse. Läge att ta med utflyktskorgen!

Ales stenar

3. Fika i någon fin kaffestuga! På Österlen finns det flera klassiska kaffestugor som måste upplevas. Alunbruken är en personlig favorit men café Madame blå i Skåne Tranås och café Annorlunda vid Stens huvud kan också rekommenderas.

Café Madame Bla

4. Äta pizza på någon av Österlens alla trevliga krogar. På Österlen har man kunnat äta lyxiga och annorlunda pizzor i flera år. Apotekarns på Storgatan i Simrishamn har en av landets godaste pizzor, jag lovar. Kronovalls slott i Fågeltofta och La Prima Classe i Lövestad har också finfina pizzor. Fridens gårdskrog utanför Kivik är ju numera rikskänt för sina pizzor. Ska man åka till Friden ska man absolut åka dit när det är off season, vid högsäsong har de oftast alldeles för mycket att göra och servicen är därefter.

Pizza

 

5. Bada och leva strandliv vid någon av Österlens superfina stränder. Vi brukar åka till Sandhammaren vid ett eller flera tillfällen varje sommar. Knäbäckshusen och Stens huvud har också finfina stränder. Ta gärna med boulespelet eller en boll för lite mysigt strandliv. Vid Sandhammaren är det lite magiskt att promenera längs med vattnet och med egna ögon se hur den svenska kustlinjen formar sig, precis som på kartan!

Sandhammaren

 

6. En tur till Ystad! Ystad ligger – om man ska vara petig – i ytterkanten av Österlen, men staden får absolut plats på min måstelista. Ystad är absolut en av Sveriges vackraste städer med rikligt av medeltida bebyggelse. Promenera på gågatan. Ta en tur upp till torget. Eller fika på något av stans mysiga caféer. Eller ta en promenad bort till Sandskogen. Ystad är en riktig pärla!

Ystad

7. Kolla in bylivet! Något utav det finaste med Österlen är alla fina små byar med sina vackra hus. Ravlunda, Södra Mellby, Rörum, Borrby och Hammenhög är några favoriter. Ofta har byn eller samhället en affär, ett café eller en krog som gör dem extra besöksvärda.

Rorum

8. Gå på loppis! Över hela Österlen ser man skyltar med loppis och de kan vara intressanta att besöka men allra bäst är loppisarna som idrottsföreningarna brukar anordna i de olika byarna. Håll utkik vid infarten av tex Kivik, Brösarp och Baskemölla – där står det en skylt när respektive loppis går av stapeln. Ja och så får man ju inte missa lördagsloppisen i Simrishamn! Fråga efter Suckarnas gång och du kommer få vara med om en toppenloppis!

Loppis

9. Vandra i det vackra landskapet! Har du tid och är intresserad av vacker natur ska du absolut ge dig ut i naturen. Att vandra från Stens huvud söderut längs med vattnet är en härlig upplevelse. Likadant är det otroligt vackert att gå från Alunbruket till Eljaröd längs med Verkeån. Vill man gå en kortare sträcka är det grannt i Havängsområdet. Om du inte hinner promenera kanske du iallafall passerar de häftiga Brösarps backar med bil eller cykel, ett absolut måste när man är på Österlen:).

Stens huvud

10. En sak man absolut inte får missa på Österlen är de vackra slotten! Christinehofs slott är en riktig pärla. När man sitter där och fikar (ja man måste ju fika!) mellan husgavlarna kan man tro att man är i Frankrike, en urhäftig känsla! Ett annat fint och spännande slott är Glimmingehus. Här kan man gå på spökvandring om man gillar det:). Bara någon kilometer från vår sommarstuga ligger Kronovalls slott. De serverar god pizza och har en slottspark som är alldeles bedårande! Ett måste på Österlen helt enkelt:)

Christinehofs slott

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(34)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar