Annons
Annons

10 mat-skäl att åka till Italien

Nyss hemkommen från Rom kan jag inte låta bli att drömma mig tillbaka. Maten och italienarnas sätt att äta och dricka är något alldeles extra.

Här är 10 anledningar till att jag vill vara i Italien nu!

 1. Kaffet. Man kan faktiskt gå in på vilken bar eller på vilket café som helst, kaffet är alltid gott. Jag älskar deras sätt att ta en kaffe vid disken på ett ställe som känns som det alltid har funnits och förmodligen kommer finnas om 50 år också. Är man turist och har hur mycket tid som helst så kan man fika flera gånger om dagen, dessutom. Deras priser, ja du kan få en cappuccino för 1,20-1,50 till och med på det populäraste stället i Rom, gör en ju extra glad. 
  Annons

  Cappuccino i Rom

 2. Aubergine. I Italien kan man sin aubergine. På ett enkelt café vid Santa Maria Maggiore åt jag en varm tramezzino (macka i flera lager) med stekt aubergine och mozzarella. Så enkelt och samtidigt så vansinnigt gott. På Taverna Luzzi åt jag gratinerad aubergine som förrätt, det var så gott så jag finner inga ord. Särskilt i södra Italien, på tex Sicilien och Sardinien, ska man äta aubergine så ofta man bara kan. Melanzane är det italienska ordet för aubergine.aubergine
 3. Befriande rakt på sak! När man beställer in en rätt på en restaurang i Italien (för det mesta i alla fall) så bara man lägger upp det på en tallrik, rakt på sak liksom. Inga krusiduller här inte. Jag beställde in en bruschetta med salsiccia. Så här såg den ut (jo den var faktiskt jättegod)!
  bruschetta
 4. Kronärtskockor. Nu när vi var i Rom var det kronärtskockor överallt. På Piazza Campo dei Fiori (Blomstertorget) stod försäljarna och rensade skockorna. På restaurangerna åt jag kronärtskocka både på pizza, i pasta och som friterad. När man äter den färsk är den fantastiskt god!
  kronartskocka
 5. Vackra skyltar. Jag går ju igång på vackra skyltar och i Rom och i Italien så finns det hur mycket som helst av den varan. Jag vill gå in och äta eller dricka kaffe så fort jag ser en vacker skylt utanför. Vad sägs om de här?
  Giolitti i Rom
  café nara Vatikanstaten
 6. Pizza. Pizza känns kanske inte så spännande (jag tänker att man äter ju en hel del pizza här hemma som dessutom oftast är jättegod), men faktum är att om de är goda i Sverige så är de ändå godare i Italien. Den absolut godaste pizzan jag ätit var på ett tråkigt café i Syracusa, det var pizza med potatis, rosmarin och massor av olivolja. Hjälp va gott! En annan drömgod pizza serverades jag och sonen i centrala Rom sommaren 2014, där hade man lagt på ingredienserna efteråt. Kolla själva!
  pizza i Rom
 7. Skaldjur. Är man i Italien ska man passa på att äta skaldjur. De är duktiga på att tillaga dem och det är ofta väldigt prisvärt. Äter man Pasta Vongole i Sverige kan man vara glad om man får 5 musslor, i Italien är hela pastan täckt av musslor. En av de godaste pastarätter jag ätit var med skaldjur. På en enkel restaurang i Sorrento, sommaren 2014!
  skaldjurspasta
 8. Frukt och grönsaker. Är du i Italien på sommaren (speciellt) ska du passa på att köpa pressad apelsin från speciella citrusdrinksvagnar. Körsbären smakar himmelskt mitt i sommaren (och är billiga). Tomatskivorna som serveras på hotellfrukosten är så söta och goda att man blir alldeles till sig. Grillad squash ovanpå pizzan är också mycket gott.
  citrusfrukter
 9. Tryffel. Gillar du tryffel har du kommit rätt. Mitt livs godaste pastarätt åt jag på en restaurang vid Pantheon i Rom, pastan var toppad med skivad tryffel. Jag åt jättegod tryffel på en mörk och enslig restaurang i Urbino för några år sedan, jag skulle gissa att den serveras över hela Italien.
  pasta med tryffel
 10. Gott på flygplatsen och tågstationerna! I Italien är maten mycket god på flygplatserna och på tågstationerna, det är man inte bortskämd med på den typen av ställen. Nu sist åt vi jättegod pizza på Roms flygplats. Jag har ätit mycket god fylld piadina på flygplatsen på Sardinien. Och pizzabitarna på Neapels station smakade toppen!
  pizza pa Roms flygplats

LÄS OCKSÅ

(18)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar