Annons
Annons

10 pärlor i Rom

Kom hem från Rom i torsdags och är uppdaterad med nya smultronställen, som jag ju bara måste dela med mig av. Rom är en fantastisk stad, bedårande vacker och charmig på en och samma gång. Här är mina 10 bästa pärlor i Rom just nu.

Annons

Min absoluta favoritsysselsättning i Rom är att gå in på en bar och dricka cappuccino. Jag fullkomligt älskar när mannen eller kvinnan bakom disken säger buongiorno till mig med en röst som låter som jag är stammis på stället, fastän det är första gången jag är där. Sedan är det ju inte fel att deras kaffe alltid är gott, om vi drack kaffe på stan tio gånger så var det banne mig riktigt gott tio gånger. Roligast är det att gå in på ett café där det bara är människor från Rom som hänger, då kan man låtsas att man bor i stan och slänga sig med de få italienska ord man kan. Ofta är kaffet riktigt billigt, på de enkla ställena kan du få en cappuccino för en euro. Är det så billigt kan man ju fika många gånger på en dag.

Sista dagen hittade vi ett café nära Capitolium som hette Enzo och låg på Via dei Funari. Ägaren pratade välartikulerad italienska med alla sina gäster och de som gick förbi ute på gatan, för mig som gillar det språket var det en fröjd att sitta där och lyssna.

Fortsätter med ett nygammalt smultronställe för att jag tycker att det är så himla fint. Jag brukar alltid gå till Peterskyrkan när jag är i Rom. Det är inte alltid jag går in i kyrkan för tyvärr är ofta kön väldigt lång. Petersplatsen framför kyrkan är ju väldigt majestätisk och vacker så den räcker ofta långt. I fjol var jag uppe i kupolen för första gången. Man kan promenera (åka hiss delvis) längs insidan av kupoltaket för att komma högst upp med en hänförande utsikt som belöning. Jag kan verkligen rekommendera det, var bara beredd på att det är över 500 trappsteg och att det kan vara lite jobbigt. Speciellt när det är 30 grader som det ofta är i Rom:). Om du vill gå upp i kupolen, stå först i kön utanför kyrkan och gå sedan in i själva kyrkan. Följ sedan skyltarna, ofta är det kö även till kupolen. Det kostar 8 euro att ta trapporna och 10 euro för hiss och trappor.

Den här resan hade jag läst på lite mer än jag brukar göra. Jag hade fått tips om en gata som skulle vara lite udda för att vara i Rom. Via dei Coronari heter gatan och ligger rätt så nära Piazza di Navonna. Via dei Coronari känns på något vis som man är i en annan stad, husen är lägre och känns mysigare än vad Rom gör annars. Gå gärna dit.

På måndagen var vi på matmarknaden i Testaccio. Testaccio är en stadsdel som ligger i jämnhöjd med Trastevere fast på andra sidan Tibern. Matmarknaden som är under tak är kanske inte så vacker, den är bara några år gammal, men den är spännande rent matmässigt. Jag åt en jättegod vegetarisk macka med squash och picklade grönsaker. Hade jag orkat äta mer hade jag testat mackor fyllda med kött eller korv som såg goda ut. De sålde också friterade kronärtskockor, vackra bröd, couscousrätter och så förstås pizza. Man kan promenera dit och gå längs Tibern eller så kan man ta Metron till Piramide och promenera den sista biten.

22

Första dagen var vi på en trevlig och trendig restaurang och åt jättegod pasta. Restaurangen heter Gusto och ligger alldeles bredvid Augustus mausoleum på Piazza Augusto Imperatore 9. Vi satt ute för det var varmt, jag kikade in och det var väldigt fint där inne också. Gå gärna dit om du är i närheten.

Den stora shoppinggatan i Rom heter Via del Corso. En annan bra men kanske lite okänd gata för shopping är Via Cola di Renzo. Den gatan ligger ett stenkast från Vatikanen och har butiker som Lacoste, Nike, Tommy Hilfiger, Coin och två lite exklusiva matbutiker som heter Castroni och Franchis. Castroni säljer kaffe, sylt, kryddor och utländska livsmedel medan grannbutiken Franchis säljer ost och charkuterier. På Castroni kan man dricka jättegott kaffe vid butikens bardisk. Särskilt Castroni är jag jätteförtjust i.

Sedan hittade vi ett annat fint café ett stenkast från Piazza Navona. På andra våningen i det före detta klostret Chiostro del Bramante finns ett café med pelargångar där man kan sitta och bara njuta av den fina atmosfären. Allt är förstås inte gott i Rom, se upp för deras croissant med fibrer och honung. Den var inte god:)

Caféet ligger på Via Arco della Pace 5.

2-3 mil utanför Rom ligger stans badplats, Lido di Ostia. Jag har skrivit om Lido di Ostia tidigare här på bloggen, för jag var där i oktober i fjol. Nu var vi där två dagar och jag badade till och med i Medelhavet, jag är en riktig badkruka ska ni veta. De två dagarna var helt underbara. Det är ganska enkelt att ta sig dit. Man kan åka pendeln från Piramide och resan tar ca 35 minuter. Sedan går man av vid Lido centro. Därefter är det en promenad på 10-15 minuter ner till vattnet. Vid stranden vid caféet Il Curvone kan du slå dig ner gratis, annars kostar det några euro. Vad gäller mat finns det många trevliga alternativ. Man kan köpa med sig jättegoda mackor med porchetta från en vagn på vägen ner. Bredvid Il Curvone ligger en enkel restaurang som säljer jordens godaste pasta Vongole för 8 euro, de har också Roms godaste pizza (enligt mina ungdomar)! El Miramar heter restaurangen. När man tröttnat på vongolen kan man gå en bit bort (söderut) till en annan enkel restaurang och äta calamare och stekt fisk med grillade grönsaker för 12 euro, den restaurangen heter Nuova Belsito.

Efter maten sätter man sig på Lido di Ostias glassigaste bar, Il Curvone, och dricker en Aperol eller cappuccino. Då har man det bra.

En kväll var vi i de judiska kvarteren och åt på Ba Ghetto Milky på Via del Portico Ottavio. Jag hade hört om deras friterade kronärtskocka. Ja kära värld något så gott. Man fick in en stor bit kronärtskocka med blad och allt på en tallrik, jag var tvungen att fråga hur man skulle äta den. Servitören sa att man skulle äta hela kronärtskockan och det gjorde jag gladeligen. Jag åt också friterad squashblomma fylld med lax och ricotta, den var inte sämre kan jag meddela. Restaurangen låg på ett avlångt torg med flera judiska restauranger, jag vet inte vilken som är bäst men Ba Ghetto var iallafall väldigt bra när det kom till det jag åt. Gå dit om du är i Rom!

Om du tröttnat på historiska monument eller har ungdomar som vill gå i shoppingcentra som liknar de i Sverige, ska du åka till Romaest. Romaest är ett jätteshoppingcentra någon mil öster om Rom. Man kan ta spårvagn och buss dit eller enklast tåg från Tiburtina till Lunghezza och sedan buss ett eller två stopp till Romaest.

Romaest är bra, mina ungdomar köpte både byxor och tröjor där. Jag tyckte det var roligt att gå i deras stora mataffär och sedan äta god pizza och dricka en riktigt kall Nastro Azzurro till.

Ciao, grazie Roma för den här gången!

 

 

LÄS OCKSÅ

(14)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar