Annons
Annons

10 tips inför festen!

Så här på försommaren ställer vi till med fest som aldrig förr:). Själv gillar jag att bjuda på buffémat på den lite större festen. Jag gillar att fundera på rätter som jag tror mina gäster kommer att gilla och jag gillar att fundera på vad som passar ihop och vad som funkar rent praktiskt. Jag tycker också det är roligt att skicka inbjudningar, göra matinköp och plocka fram uppläggningsfat och porslin. Visst det är en del jobb men det är ju alltid så uppskattat med fest!

Annons

Här kommer några praktiska tips från mig!

  1. Jag brukar skicka ett personligt inbjudningskort med vanliga posten. Jag gillar det här med att få brev på posten så jag inbillar mig att andra gör det också:) Om du hellre vill bjuda in via Facebook eller telefon funkar det också förstås!
  2. Alla förstår att man inte har 50 tallrikar eller 50 koppar av samma sort. Med andra ord, det är helt ok att använda udda porslin. Till och med riktigt roligt om du frågar mig.
  3. Om man bjuder på buffé kan allt vara kallt eller så har man både kall och varm mat. Jag tycker det är trevligt att utgå från en varm maträtt som tex paj och sedan servera resten kallt.
  4. Om du serverar paj på buffén kan du göra pajskalen några dagar innan (eller veckor) och frysa in dem ogräddade. Ta sedan fram dem några minuter innan du förgräddar dem.
  5. Ett problem som brukar uppstå hemma hos mig är att platsen i kylen inte räcker till. Då får man komma på små knep att komma runt det – ett sådant är att lägga hackade salladsingredienser i stora påsar och lägga dem ovanpå den andra maten.
  6. Om man ska servera kall dryck (och det ska man ju för det mesta), kan man lägga is i en balja eller stor skål och stoppa ner flaskorna i den.
  7. Var inte rädd för att be gästerna om hjälp med att sätta fram koppar eller duka av etc. Många gillar att hjälpa till. Det är ett bra sätt att lätta upp stämningen dessutom!
  8. Glöm inte att piffa hemmet med festattiraljer. Numera kan man köpa fina flaggspel för en billig penning. Det är roligt och effektfullt att dekorera med rikligt med flaggspel, ballonger och serpentiner! Både inomhus och utomhus.
  9. Om man vill vara lite bekväm så kan man hyra porslin som hyrföretaget sedan också diskar. Sist jag hade fest (min sons studentfest i förra veckan) så hade jag papperstallrikar och ”riktiga” bestick och glas. Jag tycker det är ok att äta på papperstallrikar men ogillar plastbestick, därav den lösningen.
  10.  Glöm inte bort att ha trevligt du också! Om man har möjlighet kan man anlita någon som hjälper en med att plocka fram mat eller fylla på buffébordet och liknande bestyr. Nu sist hade jag turen att ha en superduktig mamma, syster och systerdotter som hjälpte mig mycket med allt det där som ska göras allra sist. Ha en fin fest!

 

LÄS OCKSÅ

(10)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar