Annons
Annons

Konsumentmakt

Just nu driver Naturskyddsföreningen en kampanj att vi ska byta till eko. I reklamfilmer, på facebook och på stolsryggarna på SJs tåg kan man bla läsa om hur mycket gifter som kan finnas i vindruvor. I ett EU-stickprov hittade man 26 olika bekämpningsmedel i en ask vindruvor. Och mycket av bekämpningsmedlena sitter i vindruvornas fruktkött, det går inte att tvätta bort.

Annons
På SJs stolsryggar.

På SJs stolsryggar.

Det mesta av det vi äter har besprutats med kemiska bekämpningsmedel. De som besprutas mest är kaffe, bananer, vindruvor och potatis. Inte nog med den hälsorisken det innebär att äta besprutad mat, de som drabbas hårdast är förstås de som jobbar på och bor bredvid de här hårt besprutade odlingarna. Man har sett att barn som bor nära kemikaliejordbruk i Mexiko har drabbats av hjärnskador. I Danmark har man sett att mödrar som jobbat i danska växthus oftare får barn med missbildade könsorgan.

Allt det här kan ju fortgå för att de här odlingarna ligger långt bort från oss, i tex Mexiko eller Afrika. Vi själva drabbas inte. Det är ingen avancerad gissning att påstå att det aldrig hade varit tillåtet att odla på det viset här i Sverige.

När jag handlar mat i min närmaste livsmedelsbutik hamnar man först i fruktdisken (affären är upplagd så) och det första jag får syn på är vindruvorna. Och varje gång tänker jag ”hur i all fridens dagar kan de sälja konventionellt odlade vindruvor nu när väldigt många har sett Naturskyddsföreningens information?” Är det inte konstigt, hur tänker de? För mig är de oekologiska vindruvorna rena rama giftet efter allt jag läst om det på sistone. Jag skulle aldrig kunna köpa dem.

Jag har länge tänkt varför kan inte affärerna själva bestämma sig för att bara sälja giftfritt? Vill verkligen de här stora affärskedjorna bli sammankopplade med mat som innehåller gift och en  livsmedelsproduktion som skadar människor för livet? Visst är det konstigt? De har ju också ett ansvar. Men det är förstås pengarna som styr. Men om vi kunder börjar handla alltmer ekologiskt så kommer naturligtvis affärerna hänga på. Av samma anledning, det är pengarna som styr. Konsumentmakten är större än vad vi själva förstår.

För någon vecka sedan pratade jag med en man som jobbar i fruktdisken i min affär. Han berättade att efter ett tv-program om bananodling hade den ekologiska bananförsäljningen ökat från 18 % till 50 % av den totala bananförsäljningen i butiken. Jag tror och hoppas att inom några år så har de flesta konventionellt odlade matvaror bytts ut mot ekologiska, det finns ingen annan väg helt enkelt.

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(18)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar