Annons
Annons

Afghansk vegetarisk pastarätt

Jag har lärt mig laga en jättegod afghansk vegetarisk pastarätt. När jag frågade vad rätten hette så blev svaret: afghansk pasta.

Rätten ser kanske inte så speciell ut, men det är så gott! Jag lovar. Potatisen som man lägger i botten på grytan blir krämig när man blandar den med spagettin, det blir väldigt gott tillsammans.

Annons

Afghansk vegetarisk pasta 3-4 portioner

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
rapsolja att steka i
200 g quornfärs (säljs i frysdisken)
2 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
lite chiliflakes (kanske 1 krm)
salt
2 potatisar
225 g spagetti

Hacka löken och pressa eller riv vitlöken. Stek all lök i rapsolja i en stekpanna. Löken ska bli mjuk och glansig. Lägg över löken i en liten bunke. Stek quornen så att den är genomstekt. Lägg tillbaka löken till stekpannan och tillsätt tomatpuré, paprikapulver, gurkmeja, chiliflakes och salt. Rör så att allt är väl blandat. Smaka av så att det är lagom med salt. Koka pastan enligt  anvisningen på paketet. Skölj pastan hastigt i ett durkslag, den får inte bli kall. Skala och skär potatisarna i tunna skivor (1/2 cm tjocka ungefär). Häll i ganska rikligt med rapsolja i en 4-liters kastrull. Lägg i potatisen så att den täcker botten. Häll på lite mer rapsolja ovanpå potatisen. Tillsätt spagettin och quornröran till grytan. Blanda genom att lyfta spagettin med två gafflar. Lägg på ett tättslutande lock och en tyngd (förslagsvis en mortel). Låt spagettin ”koka” på svag värme (2-3:an) i ca 15 minuter. Ta av locket och ta upp hälften av maten och lägg den åt sidan. Skarpa i botten med en sked så att potatisen lossnar. Blanda runt så att potatisen blandas med det andra. Tillsätt den spagettin som du nyss lagt åt sidan. Rör så allt blir blandat. Servera som det är eller med en sallad.

 

 

LÄS OCKSÅ

(272)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar