Annons
Annons

Älskade bibliotek

Som barn var jag jättemycket på biblioteket. Mitt närmaste bibliotek hette Skoglyckans bibliotek och det låg några hundra meter från där vi bodde. Jag måste ha hittat dit själv, jag har inget minne av att mamma, pappa eller syster tog med mig dit. Det blev lite som min egna lilla snälla fritidsgård (den riktiga fritidsgården vågade jag inte gå till). Jag kommer ihåg att många i min ålder var där och spelade schack eller läste Tintin och Lucky Luke, ja det var där många av oss hängde.

Annons

Jag kommer ihåg att jag lånade mycket böcker typ Kullagulla, Lilla huset på prärien och Kitty men också experimentböcker och enklare vetenskapsböcker. Efter några år blev det också kokböcker och krukväxtböcker (!). Jag kommer ihåg hur rik jag kände mig när jag gick hem med den där traven böcker. Jag skulle nog vilja säga att mycket av min kunskapslusta väcktes där. Även om jag gillade skolan och mycket var bra där så var det nog ändå biblioteket med alla dess böcker som var min själsfrände när det gällde att väcka nyfikenhet och känna den första kärleken till kunskap.

I torsdags var jag på biblioteket i min nuvarande hemkommun. Vi har ett jättefint bibliotek och jag har varit där förhållandevis mycket genom åren fast betydligt mindre de senaste 2-3. Nu när jag var där var där väldigt få människor, kanske var det en tillfällighet men jag tror dessvärre inte det. Det där gjorde mig lite ledsen, jag tror vi är rätt många i det här landet som värnar om bibliotekets existens. Men varför  går vi inte dit? Jag har inget svar på den frågan, kanske föredrar vi att köpa våra böcker eller så gör vi andra saker på vår fritid som vi tycker är roligare. Nog känns det som att vi måste börja använda våra bibliotek mer annars är risken för nedläggning stor, tror jag.

Hur det än är med den saken så hade de väldigt många fina kokböcker, fotoböcker, reseguider, klassiker och tidningar som bara stod där och väntade på att bli tittade i och kanske till och med bli utlånade.

008

005

011

010

LÄS OCKSÅ

(8)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar