Annons
Annons

Backstage

Idag blir det backstagebilder! Du kanske undrar hur det går till när man gör receptreportage i Allas? Nu ska du äntligen få veta. Vi är flera som gör recept till tidningen så jag måste reservera mig för hur de andra gör men så här går det till när jag gör det.

Annons

Jag jobbar hemifrån, dvs använder mitt eget privata kök när jag tar fram recept och har ett kontor på ovanvåningen (det är fullproppat med kokböcker, rekvisita och allsköns bråte, ingen får gå in där…jag lovar). Vardagsrummet eller trädgården får utgöra fotostudio.

Idag kom fotograf Annika Broman hem till mig och fotade 4 snabba fiskrätter som ska gå i nr 37 av Allas. Jag hade handlat all mat igår kväll. När man handlar till en fotografering krävs det lite extra koncentration, salladen måste verkligen se fräsch ut och brödet måste ha rätt storlek etc.

Recepten jag lagade upp idag har jag testat under de senaste veckorna. Klockan 7.30 satte jag igång. Då var det dags att göra en fisksoppa, laxbiffar med sardeller och en kall sås, en fiskgratäng med mycket grönsaker och ugnsrostade grönsaker och stekt lax smaksatt med en vinägrett. Annika kom vid 11 och det betyder att jag får försöka förbereda så mycket det går innan. Just idag gjorde jag laxsmeten innan hon kom. Jag skalade potatis, gjorde en kall sås, skalade räkor, rörde ihop en vinägrett, gjorde en röra, skar grönsakerna som skulle in i ugnen och lite sånt innan hon dök upp. Det man inte kan göra innan är att steka laxbiffarna eller göra gratängen färdig i ugnen för att nämna några exempel. Varm mat ska vara hyfsat varm när man fotar den med andra ord.

Laxsmet som ska bli biffar

 

Potatis som väntar på kokning

 

Vi hade pratat innan om vilken stil och vilka färger vi skulle ha på rekvisitan. Ibland lånar vi lite prylar och ibland får man köpa sådant som man behöver någon dag innan. Det händer att vi ändrar oss helt när vi står där och precis ska börja. Någon av oss kanske inte gillar det tyget vi valt eller Annika har kanske tagit med något som vi gillar bättre.

Dagens rekvisita, kanske?

Sedan hjälps vi åt med att bestämma hur vi ska göra varje bild. Jobbet är mycket ett teamwork. Hon får tex tycka till om hur stora bitar saker ska skäras i och jag får på samma sätt titta i kameran och komma med synpunkter.

Annika på plats. Här fotar hon soppa.

 

Koncentration!

Du kanske undrar om vi fuskar på något vis? Nej det gör vi inte. Jag lagar maten så att den är färdig och jag smaksätter den också även om det inte syns på bild. Det är inte bra om soppan kokar sönder om man vill att bitarna ska vara hela, så det får inte hända. Fisk tex är bäst om den är på gränsen till färdig, men den får heller inte se rå ut. Det enda jag gör ”i fuskväg” är att pensla maten på tallriken eller i formen med vanlig olja strax innan fotoögonblicket för då ser den mycket fräschare ut . Sallad, grönsaker och oliver ser snabbt tråkiga ut så de brukar jag spruta lite vatten på. Örter får man också vara lite vaksam på, dill och koriander kroknar på 3 röda sekunder!

Biffarna strax före stekning och fotografering

 

Här fotas det laxbiffar

 

Jag penslar fiskgratängen med olja

Den här dagen fotade vi 4 rätter men det händer också att det är 6 eller 7 rätter. Efter några timmar är vi färdiga och då väntar röjning och disk för min del. Annika har sitt jobb med att iordningställa bilderna kvar. Håll utkik i nr 37, där får du se resultatet av den här dagens arbete.

LÄS OCKSÅ

(14)
(0)

4 kommentarer


 

Annons

Laddar