Annons
Annons

Bolanivagnen

Jag har ju engagerat mig i de ensamkommande, jag har skrivit om det här på bloggen några gånger. Via volontärarbete i språkcaféer och Svenska kyrkan i min hemkommun har jag träffat flera av dessa ungdomar och tagit del av deras levnadsöde och asylhantering här i Sverige. Här finns mycket man kan göra som medmänniska.

Annons

Igår var det sommarfest i församlingshemmet. Vi var ca 60 personer som träffades och åt afghansk qabili och persisk saffransglass. Det var kanske hälften ensamkommande och hälften svenskar. Många av svenskarna har en eller två ensamkommande boende hemma hos sig. I och med att ungdomarna fyller 18 har de inte rätt till boende i kommunen utan tvingas flytta till något av Migrationsverkets boende, det betyder ofta väldigt långt bort och ibland kan de inte fortsätta skolan. För att förhindra en sådan flytt har många, i det här fallet, Partillebor ställt upp som frivilligt familjehem (de får inga pengar för det). Jag och sambon var ett sådant frivilligt familjehem till en ung kille i höstas.

De som fixat maten till gårdagens sommarfest var ett catering- och food truckföretag som heter Bolanivagnen. Bolani är ett fyllt bröd – ofta med mosad potatis och purjolök – som är populärt i Afghanistan. Kvinnan som driver företaget heter Anna och hon och hennes man har en ensamkommande kille som bor hemma hos sig. Samuel, som killen heter, jobbar i företaget. De har byggt om en hästtransport (tror jag det var) till en vagn som de inrett till en food truckvagn eller pop up vagn. Man kan boka dem på event och de lagar ”mat från alla världens hörn men fokus på afghansk mat och persisk fastfood”, som de skriver på sin facebooksida. En rolig och behjärtansvärd affärsidé.

Qabilin och glassen som serverades var jättegod. Är ni intresserade av att anlita Bolanivagnen eller bara nyfikna rent allmänt, hittar ni dem på facebook här .

 

 

LÄS OCKSÅ

(57)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar