Annons
Annons

Dags att tänka på salamin!

Nu händer det saker i våra livsmedelsbutiker minsann! Här i Göteborg har en Ica-handlare bestämt sig för att sluta sälja danskt griskött, sedan några veckor säljer han inte danska kotletter, bacon eller fläskfilé. Andreas Gunrup som han heter är trött på den danska djurhållningen. Han säger i gårdagens Göteborgspost:

Annons

– De svenska alternativen är ett par tior dyrare. Men det är det värt om man vet att de svenska köttproducenterna ställer högre krav på djurhållningen. Det finns en bit kvar att vandra även i Sverige, men det är i alla fall betydligt bättre än i Danmark.

Andreas är trött på hur många av de danska bönderna hanterar sina grisar, hur de kuperar deras svansar och ger dem antibiotika i förebyggande syfte och att de inte får någon halm eller att suggorna har det väldigt trångt.

Jag tror vi är många som undviker danskt kött eller annat utländskt kött just av de anledningar som Andreas nämner. Sverige är det enda landet i EU som har förbjudit fixerade suggor. Fixerade suggor betyder att suggan är instängd i en trång bur där de bara kan resa sig och lägga sig allt för att hon inte ska riskera att trampa ihjäl griskultingarna. Att man fixerar suggorna ute i Europa är ett sätt att producera mer kött och på så vis hålla kostnaderna nere. I Sverige måste suggor hållas lösa och ha möjlighet att bygga ett bo av tex halm inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan. Allt detta gör att det svenska grisköttet blir dyrare än det från tex Danmark och Tyskland där man inte alls har våra förhållandevis hårda djurskyddslagar.

Nu är det ju dessvärre så att många av oss ändå väljer det billiga köttet och många svenska grisbönder väljer att avveckla sin verksamhet. Kanske kanske beror det på att många av oss inte känner till hur grisuppfödningen går till ute i Europa.

Men nu gäller det att ta ett steg till! Att undvika danskt bacon, kotletter och fläskfilé har jag gjort länge men hur är det med den tyska salamin, spanska skinkan eller danska korven som jag då och då köper!? Förmodligen är den producerad med kuperade svansar, fixering av suggor och ingen halm vid grisningen. Och hur är det med köttet som de serverar på krogen eller skinkan som ligger på pizzan som man köpt på närmaste pizzeria?

Så nästa gång jag står där i charkdisken på Ica – ja det är ju i den typen av affärer jag handlar mest – så vill jag ha charkprodukter gjorda på svenskt kött!

HÄR kan du läsa om den kloke Ica-handlaren som jag nämnde i början av texten.

 

LÄS OCKSÅ

(35)
(0)

7 kommentarer


 

Annons

Laddar