Annons
Annons

Ekologiskt på frammarsch

Visst är det väl något stort som håller på att hända i våra livsmedelsbutiker? Bara för något år sedan förde de ekologiska och kravmärkta varorna en tynande tillvaro i matbutikerna. Nu har de börjat lyftas fram på ett helt annat sätt. Jag var på Ica Munkebäck här i Göteborg igår och där har man gjort det jag tänkt på länge (jo jag är kaxig nu men det står jag för) nämligen bestämt sig för att bara sälja ekologiska bananer. De traditionellt odlade med en massa gifter göre sig icke besvär i deras affär! Heja heja säger jag då.

Annons

Här kommer bildbevis.

010

Ica Allum i Partille har man lyft fram hela den Kravmärkta grönsakshyllan. Tidigare stod alla de varorna borta i ett hörn, nu har den hyllan hamnat mitt i smeten. Sådant blir jag glad av!

001

Ytterligare ett bevis på den ekologiska frammarschen i frukt- och grönsaksdisken finns hos Willys I Partille, där ligger de Kravmärkta apelsinerna sida vid sida med icke Kravmärkta. Så har man också gjort på mitt närmaste Ica på sista tiden, lagt de Kravmärkta citronerna bredvid de icke Kravmärkta (för att ta ett exempel). Det är så det ska vara tycker jag, man ska inte behöva springa runt och leta efter det ekologiska.

004

I Göteborgsposten har man kunnat läsa om att den ekologiska matbutiken Fram, som funnits sedan 80-talet, har dubblerat sin försäljning sedan de öppnade en ny butik  för ett tag sedan. Fram säljer som aldrig förr, skrev de i tidningen häromdagen. Läs mer HÄR

Ica ökade sin försäljning på ekologiska ägg med 40% förra året. Det kan ni läsa om HÄR

Det var några exempel på vad man kunnat läsa om i tidningarna den sista tiden. Coop har säkert gjort mycket i det här sammanhanget, jag har dessvärre ingen Coopaffär nära där jag bor så tyvärr blir det inga exempel därifrån. Jag hoppas få återkomma på den punkten.

Förra sommaren drog Naturskyddsföreningen  igång sin Byt till eko kampanj och sedan dess har försäljningen ökat med 13 %. De skriver själva: ”försäljningen hade stått och stampat i flera år och ingen vågade hoppas på så pass kraftig ökning” . De menar också att ökningen drivs av oss konsumenter. De skriver: ”det är vi konsumenter som har flyttat handen i butikshyllan: från oekologiskt till ekologiskt”

Och jag tillägger – vi har mycket kvar att jobba med i den här frågan men vi har tillsammans tagit ett stort avgörande kliv! Så nu kör vi!

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(9)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar