Annons
Annons

Ekotips!

Ni har säkert hört det förut men 2014 var ett rekordår för försäljningen av ekologisk mat i Sverige.

Och visst märker man det när man handlar. Prisskillnaderna mellan konventionellt framtagen mat och ekologisk har faktiskt minskat något. Ekologiska frukter och grönsaker har fått en framträdande roll i butikerna, från att ligga längst bort i disken har de lyfts fram. Många gånger har man lockpriser på ekologisk frukt och grönsaker, det hände aldrig för bara något år sedan. Hela utbudet av ekologiska livsmedel har ökat ja nästan exploderat, i dagsläget kan man få tag på det mesta såsom ekologiskt odlat eller producerat. Ofta, ofta är de ekologiska äggen, vindruvorna och bananerna slut bara för att nämna några exempel på ekoexpanderandet i våra butiker.

Annons

ekologiskt

Att priserna på det ekologiska går ner är förstås jättebra och har att göra med att vi köper mer, handlarna kan köpa in större mängder och på så sätt få det till ett lägre pris. Sedan har affärskedjorna (Ica, Coop och Willys tex) själva satsat på att sälja ekologiskt i sitt eget märke, vilket också får ner priserna.

Nej ekologiskt har kommit för att stanna och jag tror att inom 5-6 år så är den mesta maten ekologisk. Jag följer sidor på Facebook där många efterfrågar giftfri mat till sina barn och till sig själva, letar alternativ till plast (som de menar är ohälsosam), söker efter ekologiskt smink, ekologiska deodoranter et c etc. Ja listan kan göras lång. Det är – för det mesta – en ny ung generation som tänker på ett helt annat sätt än vad majoriteten i Sverige gör, men jag skulle inte bli förvånad om det är deras tänk som kommer bli normen inom bara några år.

Hur ska man då göra för att komma igång med de ekologiska inköpen eller öka dem? Det här med att handla ekologiskt är ju inte helt lätt när den ekologiska kycklingen kostar 3 gånger så mycket som den icke ekologiska eller när ekopaprikan kostar 129 kr kilot mot att den gamla vanliga kostar 40 kr kilot.

Mitt ekotips är att försöka välja livsmedel där prisskillnaden inte är så stor. Som att  till exempel försöka välja bananer, krossade tomater, linser och bönor, vitkål, kålrot, palsternacka och morötter istället för paprika, tomater och liknande. För det mesta kan man ju faktiskt anpassa eller iallafall ändra matlagandet lite efter vad som är ekologiskt och billigt/billigare för stunden. Om man sedan väljer kött som ska kokas istället för att stekas då kan man få kött till ett bra pris även om det är Kravmärkt.

Här är lite bilder från det ekologiska på Willys.

ekologiskt

ekologiskt

 

 

LÄS OCKSÅ

(6)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar