Annons
Annons

En favorit….

Jag är galet förtjust i citronpaj! Ni vet en sådan citronpaj med vanligt pajskal som man fyller med en sjuden citronkräm och sedan täcker med maräng. Den kanske kallas amerikansk, jag kan tänka mig det. Vansinnigt god är den iallafall. I söndags bakade jag en sådan och till min stora lycka visade sig att sonen var nästan lika förtjust i den som jag. Eftersom pajen är rätt syrlig så skulle jag vilja säga att det är mycket vuxensmak på den, men sonen åt med stor aptit till hans mammas stora lycka!

Annons

Jag som verkligen gillar citron och speciellt citronskal ökade på med den varan. Så här gjorde jag.

002

Citronpaj med marängtäcke 8 portioner

125 g margarin eller smör
3 dl vetemjöl
2 msk riktigt kallt vatten

Fyllning:
finrivet skal från 2 citroner (tvätta citronerna i varmt vatten innan du river dem)
1 dl pressad citron
3 dl vatten
1 1/2 dl socker
4 msk maizena
3 äggulor
50 g smör (här är det godast med smör)

Maräng:
3 äggvitor
1 dl strösocker

Kör margarin eller smör och vetemjöl till en deg i en matberedare. Tillsätt vattnet och kör degen lite till. Tryck ut den i en vanlig pajform. Ställ pajformen i kylen i 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 225 grader i 10 minuter. Lägg citronskal, pressad citron, vatten, socker, maizena och äggulor i en kastrull. Sjud under omrörning på medelvärme tills den är tjock, den ska inte koka. Rör ner smöret i småbitar. Låt krämen svalna något. Vispa vitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret och vispa lite till. Bred ut citronkrämen i det gräddade pajskalet och täck med maräng. Grädda i mitten av ugnen i samma temperatur i 5-10 minuter. Marängen ska få färg. Jag tycker den här pajen är godast riktigt kylskåpskall, om man kan hålla sig så länge 🙂

004

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(33)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar