Annons
Annons

Ett litet Parisrestaurangtips till

Restaurangen

Restaurangen

På söndagen, sista dagen på vår Parisvistelse, gick vi till Musée d`Orsay. Flera av Paris statliga museer har gratis inträde första söndagen i månaden och den här söndagen var en sådan söndag, med andra ord kön var jättelång. Det tog kanske 45 minuter innan vi var inne.

Annons

Muséet är inrett i en gammal järnvägsstation och som den tåg- och järnvägsnostalgiker jag är räckte det väldigt långt för att jag skulle gilla stället. Byggnaden är hur häftig som helst! Väl inne tittade vi på konsten på första våningen men ganska snart var vi hungriga, förstås.

Då traskade vi upp till våning 2 där restaurangen låg. Och där var det kö igen. Det var många som hade valt att äta lunch på Musée d`Orsay denna dag. Till slut fick vi ett bord och vi åt dagens, ugnsbakad lax med hummersås och färsk gnocchi som var god. Restaurangen är klart värd ett besök. Inredningen är jättefin och man kan om man har tur sikta Seine från sin sittplats. Tyvärr dras betyget ned lite av att personalen är rätt stel och det tog lång tid innan man fick beställa.

iphone paris 067

Sist men inte minst traskade vi upp till våning 5 och tittade på impressionistisk konst från slutet av 1800-talet. Ja det var den häftigaste konstupplevelse jag varit med om. Museet har den största samlingen av impressionistiska och postimpressionistiska målningar i världen. Den ena kända tavlan avlöste den andra. Många som man sett på bild tidigare var hur häftiga som helst i verkligheten. Vilka färger och vilken lyster många hade. Som ni säkert förstår är det omöjligt att beskriva allt detta i ord. Där hängde Frukost i det gröna av Manet, flera typiska balettavlor av Degas, fantastiska stilleben av Cézanne och inte minst Renoirs tavlor med kvinnomotiv. Jag blev kär i Renoirs ”Bal du moulin de la Galette”  – ja ni känner säkert igen den när ni ser den. Det är en tavla med människor som dansar och umgås på någon slags utomhusrestaurang. Det är slutet av 1800-talet och tavlan är målad i de mest fantastiska blåa färger. Det riktigt lyser om tavlan,  man blir kär helt enkelt!

Naturligtvis var vi på museet för kort tid men ändå tillräckligt för att man skulle bli helt hänförd. Kan bara säga en sak – om du är i Paris besök Musée d`Orsay!

LÄS OCKSÅ

(5)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar