Annons
Annons

För mycket salt

Livsmedelsverket rapporterar (igen) om att vi svenskar äter på tok för mycket salt. Just när Livsmedelsverket går ut och pratar om att vi äter för mycket salt tycker jag det blir jobbigt. Jag känner mig träffad, det är en sak som jag absolut måste tänka på.

Annons

Vi svenskar äter i genomsnitt 10-11 gram per dag mot 5-6 g som de rekommenderar. Högt saltintag medför som bekant ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Läste någonstans att om vi minskade på saltätandet så skulle 1000 människor per år slippa dö av hjärt- och kärlsjukdomar orsakade av för mycket salt.

Läste också att 3/4 av allt salt vi äter kommer från färdiga livsmedel som charkprodukter, bröd, ketchup, senap, ost och färdigmat. Mat som är hopplöst svår eller omöjlig att påverka. Livsmedelsverket har försökt sätta press på livsmedelsindustrin men det har inte gett mycket resultat. Nu har de ändrat kraven på Nyckelhålsmärkningen i hopp om att livsmedelsindustrin ska sänka salthalten i vissa livsmedel. En av de viktigaste nyheterna är att salthalten sänks med 20 procent i många livsmedelsgrupper (för att få märkas med Nyckelhålet).

Det finns förstås saker som vi kan göra själva för att minska salthalten i maten. Man kan baka sitt matbröd själv, man kan smaksätta med livsmedel som inte innehåller salt som tex örter, citron, ingefära, vitlök och vin, välja nyckelhålsmärkta livsmedel, minska på ost, charkprodukter och snacks och inte salta extra på maten. Inte helt lätt kan tyckas. För min del något som jag absolut ska jobba på!

Här kan du läsa mer om salt. Klicka HÄR

 

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar