Annons
Annons

Ge mig kranvatten nu!

Om du lyssnade på nyheterna på radion igår så kanske du hörde att Partille kommun just nu har otjänligt vatten. Det kan dröja veckor innan kommunen kan friskförklara vattnet kan man läsa på kommunens hemsida.

Annons

Jag bor i Partille och är en av dem som sedan en vecka tillbaka får koka allt vatten som ska drickas. Det är ju förstås inte så värst jobbigt, vattnet finns ju fortfarande i kranen. Men gissa om jag längtar efter vanligt hederligt kranvatten. Kokt vatten är inte gott kan jag meddela. Å vad kallt kranvatten är gott just nu!

vatten

Så nu tänker jag mycket på vatten. Såg en artikel i dagens ETC om att 650 miljoner människor lever med brist på rent vatten och att 5 miljoner dör varje år på grund av förorenat dricksvatten. Mycket av de varor vi använder eller den mat vi äter är mycket vattenkrävande. Till exempel så går det åt 140 liter vatten att producera en kopp kaffe! Enligt WWF går det åt 162000 liter vatten per svensk och år för vår import av bomullskläder.

Det vi kan göra är att inte köpa kläder från områden med vattenbrist. Sedan är köttproduktion mer vattenkrävande än vad vegetarisk kost är. Duscha snabbt, använd samma glas flera gånger och släng bara saker i avloppet som det är avsett för är andra vattenbesparande råd. Det gäller att göra så lite vattenfotavtryck som möjligt. Allt detta kan man läsa i artikeln.

Det har alltså betydelse hur många koppar kaffe man kokar. Speciellt det kaffet man kastar känns ju som en fruktansvärt onödig grej, om det är så att någon på andra sidan jordklotet samtidigt inte har tillgång till rent dricksvatten.

Tänk vad man kan lära sig på att inte ha det där självklara och drickbara vattnet i kranen.

LÄS OCKSÅ

(4)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar