Annons
Annons

Glutenfri svartkål- och chorizopaj

Det är ju bokmässetider och då får man passa på att göra lite reklam för sin senaste kokbok, Pajer: till vardag, fest & kafferep. Och inte minst bjussa på ett recept från boken. Vad sägs om glutenfri svartkål- och chorizopaj?

Annons

Här har jag, som alternativ till den klassiska pajdegen, gjort en botten på små vita bönor. Man kan ersätta bönorna med kikärter om man vill, jag föredrar den mer neutrala bönsmaken. Fyllningen kan också användas i ett vanligt pajskal. Gör i så fall en deg på 125 g margarin eller smör, 3 dl vetemjöl och 2 msk kallt vatten.

Svartkål- och chorizopaj med bönbotten 4 port eller 8 port på ett buffébord

1 ½ burk vita bönor
1 litet ägg
2 msk maizena
2 krm salt

Svartkål- och chorizofyllning:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
200 g svartkålsblad
4 sardeller
olivolja
300 g chorizokorvar
1 ½ dl riven cheddar eller annan lagrad ost

Äggstanning:
3 ägg
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl mjölk
salt och peppar

Servering:
en sallad

Skölj bönorna väl och låt dem rinna av ordentligt. Mixa bönor, ägg, maizena och salt i en matberedare eller använd en stavmixer. Tryck ut smeten med en maizenamjölad hand i en lite mindre form. Ställ pajbotten kallt i 30 minuter. Förgrädda i mitten av ugnen i 225 grader i 10 minuter. Hacka löken och riv eller pressa vitlöken. Skär svartkålen och sardellerna i små bitar. Stek löken och svartkålen i olivolja i omgångar. Löken ska bli glansig och kålen ska bli mjuk. Tillsätt sardellerna till sista omgången kål och låt dem fräsa med i någon minut. Lägg det stekta i en bunke allteftersom. Dela chorizon i tärningar och stek den, hälften åt gången, i stekpannan. Lägg över korven i bunken och blanda. Bred ut fyllningen i pajskalet och strö på osten. Vispa ihop ägg, vispgrädde, mjölk, salt och peppar till en äggstanning. Häll äggstanningen över pajen. Grädda pajen i mitten av ugnen i 225 grader i ca 40 minuter. Servera med en sallad.

LÄS OCKSÅ

(18)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar