Annons
Annons

Goda saffransbullar

I gårkväll bakades det saffransbullar här hemma hos oss. Jag använde ett recept som jag gjorde till Allas förra året. När jag bakar saffransbullar brukar jag föredra att fylla dem med mandelmassa eller choklad eller något annat gott  men nu var sonen med och han vill ha ”vanliga lussekatter” så då fick det bli så.

Annons

Sedan hade jag en lussekattsvariant som jag ville prova att göra dessutom så  jag var inte svårövertalad (jag ville testa att göra lussekatter som ser ut som katter – kolla bilderna nedan). Jag har kesella i degen, jag tycker lussekatterna blir saftigare så. Personligen tycker jag det räcker med 1 paket saffran men är man en riktig saffransälskare så tycker jag att man ska ta 2 paket.

Här kommer receptet.

Saffransbullar 48 st

1 pkt jäst för söta degar
5 dl mjölk
1 eller 2 paket saffran
2 tsk kardemummakärnor
1 bit bitsocker
1 1/2 dl socker
1 tsk salt
100 g margarin eller smör
250 g kesella 10 %
16-17 dl vetemjöl

garnering:
russin
uppvispat ägg
pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader. Häll mjölken över jästen och rör. Stöt saffran, kardemumma och en sockerbit i en mortel. Tillsätt blandningen, socker, salt, fettet delat i små bitar, kesella och det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa i 30 minuter. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den något. Dela degen i 48 bitar och gör lussekatter av dem. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper. Tryck i russinen ordentligt (annars blir de som ballonger och inte alls goda). Låt lussekatterna jäsa till nästan dubbel storlek. Pensla med ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 225 grader i ca 8 minuter. Låt bullarna svalna på ett galler.

Tillägg: Idag -1:a advent – är det dessutom Kattens dag! Då passar det ju extra bra att göra lussekatter som ser ut som katter.

003

009

011

LÄS OCKSÅ

(45)
(0)

2 kommentarer


 

Annons

Laddar