Annons
Annons

Godaste påsktårtan!

Mandelmassa, tårta och påsk hör ihop på något vis tycker jag. Det här receptet har jag fått av min syrra som är superduktig på att baka. Ja egentligen är det nog henne jag ska tacka för att jag jobbar med det jag gör. Det var min syster som kom hem med recept från sin hemkunskap (hon är 6 år äldre än vad jag är) och senare från diverse arbetsplatser där det gillades att fika och som på så vis lärde mig att det här med mat och bakning är något man kan ha stor glädje av i livet.

Annons

Slabang heter tårtan och originalreceptet lär komma från ett bageri i typ Sundsvall eller Hudiksvall (ursäkta att jag inte kommer ihåg mer exakt). Jag gör för det mesta ett eget mandelmasselock genom att blanda mandelmassa och lite hushållsfärg, jag tycker det blir tusen gånger godare än de köpta som smakar mest socker. Kavla sedan ut locket mellan två bakplåtspapper, det är hur lätt som helst.

Baka den, den är jättegod! Receptet är med i min kokbok, Alla sorters kakor. Jag är som ni kanske märkt galet förtjust i tårta, så om ni går in HÄR får ni ytterligare ett tårtrecept. Med passionsfrukt!

Slabang à la syrran ca 10 bitar

Tårtan blir som godast om den får stå kallt i några timmar.

rulltårta:
3 ägg
1 ½ dl strösocker
5 msk potatismjöl
1 msk vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

smörkräm:
150 g smör
1 dl florsocker
2 äggulor
2 tsk vaniljsocker

mandelmasselock:
300 g mandelmassa
några droppar gul hushållsfärg

fyllning:
2-3 bananer
3 dl vispgrädde

garnering:
florsocker

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda potatismjöl, vetemjöl, kakao och bakpulver i en skål. Tillsätt mjölblandningen till äggsmeten och rör försiktigt. Bred ut smeten i bakpappersklädd långpanna, ca 30 x40 cm. Grädda rulltårtan i mitten av ugnen i 225 grader i ca 8 minuter. Strö socker på ett bakplåtspapper och vänd upp rulltårtan på den. Dra bort bakplåtspappret som tårtan gräddats på och låt den svalna något. Skär bort kanterna så att rulltårtan blir jämn och fin. Blanda ihop smör, florsocker, äggulor och vaniljsocker till en bredbar smörkräm. Bred smörkrämen på rulltårtan. Lägg bananerna hela i en rad en bit in på rulltårtan. Vispa grädden och lägg den runt om bananerna. Rulla ihop till en rulltårta. Tillsätt några droppar gul färg till mandelmassan och knåda den så att den blir jämnt gul. Lägg mandelmassan mellan två bakplåtspapper och kavla ut den så att den är lika stor som rulltårtan. Lägg mandelmassan ovanpå rulltårtan och vik in kanterna runt om, skär bort överflödig mandelmassa. Ställ tårtan kallt. Sikta florsocker ovanpå vid serveringen.

Slabang

 

LÄS OCKSÅ

(3)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar