Annons
Annons

Godaste semlorna!

Jo jag älskar semlor och helst ska de vara klassiska och hemgjorda. Här kommer ett recept som jag gjorde senast igår. När jag frågade min 16-åring vilket betyg han gav dem så blev det en femma:). Jag tror inte du blir besviken. Åsa Dahlgren har fotat.

Annons

Godaste semlorna 15 st

50 g jäst (jag använde vanlig jäst)
3 dl mjölk
1 ägg
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 tsk hela kardemummakärnor
9 1/2 dl vetemjöl + lite till utbakningen
100 g margarin eller smör
1 tsk bakpulver

pensling:
1 ägg

fyllning:
mandelmassa
mjölk
vispad grädde
florsocker att sikta över

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken i en kastrull så att den är fingervarm.
Häll mjölken över jästen och rör. Tillsätt ägg, socker och salt. Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Tillsätt kardemumman och hälften av mjölet. Blanda till en lös deg. Dela fettet i tärningar. Tillsätt tärningarna och resten av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa i minst 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och tillsätt bakpulvret samtidigt som du knådar den. Bakpulvret gör bullarna extra fluffiga. Dela degen i jämnstora bitar och rulla dem till släta bullar. Låt bullarna jäsa på en plåt till nästa dubbel storlek. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i 225 grader i ca 8 minuter. Låt bullarna svalna under bakduk på ett galler. Skär locket av bullarna och gröp ur dem lite. Mosa mandelmassa och lite mjölk i en djup tallrik. Fyll bullarna med mandelmassa och spritsa eller klicka på grädde. Lägg på locket och sikta över florsocker.

Semlor

Semlor

 

LÄS OCKSÅ

(17)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar