Annons
Annons

Gratulerer med dagen!

Idag är det 17 maj och det ska självklart firas med ett recept på Norska skolbullar! I Norge är det vanligt med bullar med fyllning och som efter gräddningen penslas med florsockerglasyr och doppas i kokos. Varför de kallas skolbullar vet jag inte, kanske är de populära i deras hemkunskapsundervisning eller så serveras det mycket sådana här bullar som mellanmål i de norska skolorna. Hoppas någon av er läsare vet och kan berätta!

Annons

Min mamma är född bara någon mil från norska gränsen uppe i Bullaren, i norra Bohuslän, och som den bohuslänning jag är känner man sig alltid lite halvnorsk så jag deltar mer än gärna i det norska 17:e majfirandet! Eller gratulerer med dagen som de säger!

Baka de här, de är jättegoda. Receptet har varit publicerat i Mitt kök. Åsa Dahlgren har fotat.

Norska skolbullar

Norska skolbullar  24 st

Det här är en variant av det som i Norge kallas norska skolbullar. Jag har gjort dem lite mindre och fyllt dem med både vaniljkräm och blåbärssylt. Hoppa inte över glasyren och kokosen, det är det som är pricken över i.

50 g jäst för söta degar
100 g margarin eller smör
3 ½ dl mjölk
1 dl strösocker
½ tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
½ tsk salt
10-10 ½ dl vetemjöl

fyllning:
ca 1 ½ dl vaniljkräm (jag använder vaniljkräm som fått koka)
ca 1 ½ dl blåbärssylt (gärna hemgjord)

pensling:
1 ägg

glasyr:
2 ½ dl florsocker
1 äggvita
ca 2 dl kokos

 

  1. Smula jästen i en bunke. Smält margarin eller smör i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli fingervarm. Rör ner lite av degvätskan i jästen och rör så att jästen löser sig.
  2. Tillsätt resten av degvätskan, socker, bakpulver, kardemumma, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg och låt den jäsa under bakduk i 30 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den något. Dela degen i 24 delar. Rulla en bulle av varje del och lägg dem på bakpappersklädda plåtar. Låt bullarna jäsa i ca 30 minuter.
  4. Gör en grop med pekfingret i bullarna och fyll dem med lite vaniljkräm och därefter blåbärssylt.
  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i 225 grader i 8-10 minuter. Låt bullarna svalna på galler.
  6. Rör ihop florsocker och äggvita, blandningen ska vara tjock. Använd gärna en elvisp. Pensla bullarna med florsockret och doppa dem i kokos.

 

LÄS OCKSÅ

(1)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar