Annons
Annons

Grillrecept

Ännu en fin dag här i östra Skåne. Vi jobbade i trädgården på förmiddagen och sedan blev det en utflykt på eftermiddagen. Jag berättar mer om det en annan dag. Håll ögonen öppna!

Jag lovade er grillrecept igår och det ska det bli. Först en marinad till karrén, recept på en kall sås till köttet och sist ett recept på grillad majs. Jag marinerar gärna kött som ska grillas. Jag tycker det är ett mycket bra sätt att smaksätta det man ska grilla, särskilt om man har tid att låta köttet marinera en stund. Har ingen bild på köttet, det är jättesvårt att fota kött så att det ser gott ut så den biten hoppar jag över. Ni får bilder på majsen istället.

Annons

Marinad till 4 karréskivor

1 msk olja av neutral sort
2 msk japansk soja
1 msk dijonsenap
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk honung
1 tsk chiliflakes (tex Santa Maria)
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk liquid smoke (säljs på flaska bland de utländska matvarorna)
salt och peppar

Blanda allt och låt köttet marinera i minst 30 minuter, gärna en timme. Grilla som vanligt.

Kall  sås till karré

Det är gott med en lite sötare sås som tex den här till griskött. Det här är en förenklad variant av en sås från en av Icas receptbroschyrer från förra sommaren.

1 dl majonnäs
1 dl turkisk yoghurt
1 msk mango chutney
1/2 tsk stark curry eller vanlig curry
1/2 tsk sambal oelek
1 msk koncentrerad tropisk juice
salt och peppar

Blanda alltsammans till en sås. Ställ den kallt tills det är dags att äta.

Grillad majs som i New York 4 port

La Dahlia är paprikapulver från Spanien

Jag var i New York för första gången i mitt liv förra sommaren. En av kvällarna var killarna på NHL-hockey, jag och sambons dotter valde att äta cubanskt istället. Kommer tyvärr inte ihåg namnet på restaurangen. Så här på ett ungefär smakade en av deras populäraste rätter.

2 majskolvar eller 4 om ni vill ha var sin
rapsolja att pensla majsen med

tillbehör:
salt
crème fraiche
riven parmesanost
grovt hackad bladpersilja (om du frågar mig tycker jag det är godare med bladpersilja än vanlig persilja men det funkar förstås med vanlig också)
rökt paprikapulver (finns av märket Santa Maria)

Om du har färsk majs, ta bort blasten och förväll dem i 10 minuter. Fryst majs ska tina först men den behöver inte förvällas. Om du har 2 majskolvar som ska räcka till 4 – dela dem i 3-4 bitar vardera. Pensla majsen med lite olja. Grilla dem i ca 10 minuter. Servera majsen varm med lite salt, en klick crème fraiche, riven parmesan, hackad bladpersilja och lite rökt paprikapulver.

Majs som i New York

 
 

 

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(1)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar