Annons
Annons

Grönkålsrecept

Grönkål är hetare än någonsin. Inte alls konstigt för det är ju så himla gott!

Jag kommer ihåg när jag hade hemkunskap när jag gick i 8:an, i slutet av 70-talet. Vi hade prov i näringslära och jag försökte lära mig i vilka livsmedel de olika näringsämnena fanns. Snabbt konstaterade jag att grönkål var ett livsmedel som ständigt återkom, ja det var ett riktigt superlivsmedel som innehöll både vitamin C, A och E, kalcium och järn.

Annons

Grönkålsrecept

Men jag kommer också ihåg att jag tyckte att det var ett diffust livsmedel, vi åt aldrig grönkål hemma hos mig så jag hade ingen bild av hur det såg ut. I många år har det nog bara varit ett livsmedel som funnits på julbordet eller på sin höjd i grönkålssoppa. Men numera är grönkålen populär och säljs färsk i grönsaksdisken stora delar av året.

I min senaste kokbok ”Mammas köttbullar och femtio andra färsrätter” har jag med ett gott grönkålsrecept med köttfärs, pepparrot, inlagd gurka och rödbetor. En slags köttfärspanna som jag brukar servera med smetana eller crème fraiche.

På min andra blogg – Happy middag – har jag publicerat ett recept på små grönkåls- och fetaostpajer som jag har gjort till en annan tidning. De är supergoda, kolla på receptet HÄR

Här kommer mitt recept på Köttfärs- och grönkålspanna som jag verkligen kan rekommendera!

Köttfärs- och grönkålspanna med kummin och pepparrotssmak 4 port

Här smaksätter jag stekt köttfärs och grönkål med kummin och pepparrot och toppar med inlagd smörgåsgurka och rödbeta. Det blir mustigt och mycket gott! Det är viktigt att grönkålen är färsk, fryst grönkål passar inte här. Större livsmedelsbutiker säljer numera färsk grönkål under stora delar av vinterhalvåret.

Köttfärs- och grönkålspanna:
1 stor gul lök
150 g färsk grönkål
margarin eller smör att steka i
400 g blandfärs
salt och peppar
1 tsk kumminfrön
2 msk pepparrot på tub
salt och peppar
1 ½ dl grovt hackad inlagd smörgåsgurka
1 ½ dl grovt hackad inlagd rödbeta

Servering:
kokt matvete
smetana, crème fraiche eller gräddfil

Hacka löken grovt. Skär grönkålen i fina bitar (skär bort och kasta delar av stammen, den är bara hård och inte trevlig att få i munnen). Stek lök och grönkål i margarin eller smör i en stor stekpanna. Stek lite i taget och lägg det åt sidan allteftersom det är stekt. Det är viktigt att grönkålen är mjuk. Stek köttfärsen så att den får fin färg. Salta och peppra. Blanda allt det stekta i stekpannan. Smaksätt med kumminfrön och pepparrot och rör om. Strö över hackad smörgåsgurka och rödbeta. Servera köttfärs- och grönkålspannan med kokt matvete och smetana, crème fraiche eller gräddfil.

Anna Hult har fotat bilden till kokboken som jag sedan fotat av.

 

LÄS OCKSÅ

(33)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar