Annons
Annons

Hasselnötsgifflar

 

Hasselnötsgifflar!

Vad gör man när det regnar och är 11 grader ute? Så  hade jag det här i sommarstugan igår. Eftersom jag vet att det kommer komma dagar framöver då det är mysigt att plocka fram en bulle eller två från frysen så satte jag igång och bakade. Den här gången blev det Hasselnötsgifflar, kanelbullar och matbröd med hasselnötter (jo jag är mycket förtjust i hasselnötter just nu). Jag delade på vetebrödsdegen och bakade hasselnötsgifflar av ena halvan och kanelbullar av andra. Sonen föredrar kanelbullar förstår ni! Här kommer hasselnötsgiffelreceptet. Om du vill göra kanelbullar av hälften av degen (som jag) så behöver du bara göra hälften av hasselnötsfyllningen. Till kanelbullarna använde jag 75 g margarin eller smör, 1/2 dl socker och 2 tsk kanel som jag blandade på ett fat innan jag bredde det ovanpå en rektangulär degplatta (ja ni vet som man brukar göra) och rullade ihop. Sedan delade jag rullen i 16 bitar och la på en plåt.

Annons

Hasselnötsgifflar 32 st

1 pkt jäst för söta degar
100 g margarin eller smör
3/4 dl ljus sirap
1/2 tsk salt
1 ägg
10-11 dl vetemjöl

fyllning:
100 g hasselnötter
1 dl strösocker
50 g margarin eller smör

pensling:
1 uppvispat ägg
pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Smält fettet och tillsätt mjölken. Låt degvätskan bli fingervarm. Häll lite av degvätskan över jästen och rör. Tillsätt resten av degvätskan, sirap, salt, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degn jäsa minst 30 minuter. Mal nötterna och blanda dem med socker och fett.

Gamla mandelkvarnen kommer till användning.

Hasselnötsfyllning

Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda något och dela den i 4 delar. Kavla ut varje till en cirkel, ca 25 cm i diameter, och dela den i 8 tårtbitar. Lägg på lite fýllning och rulla ihop till gifflar.

Här har jag lagt fyllning på ”tårtbitarna”

Lägg gifflarna på en bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Pensla med ägg och strö på pärlsocker. Grädda gifflarna i mitten av ugnen i 225 grader i ca 8 minuter. Låt gifflarna svalna på galler.

Receptet på matbrödet med hasselnötter som jag nämnde kommer en annan dag. Nu skiner solen över sommarstugan så nu blir det ogräsrensning i rabatterna! Ha en bra dag alla.

 

 

LÄS OCKSÅ

(3)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar