Annons
Annons

Hur man gör de finaste och godaste bullarna – 10 tips!

Jag är mycket förtjust i bullar. Jag bakade bullar senast igår och utan att blinka hade jag ätit upp fyra stycken, jag kunde inte hejda mig. Det är ju så gott!

Här kommer mina 10 bästa tips på hur bullarna blir vackrast och godast! Hoppas du har glädje av dem.

Annons

godaste bullarna

1. Salt! Det ska vara ganska mycket salt i degen. Det gör dem extra goda! Om jag skulle peka ut en av de viktigaste detaljerna när man bakar just bullar så är det saltet. Det är en balansfråga givetvis, det får ju inte vara för mycket heller. Till en deg på 3 dl mjölk har jag 1 tsk salt.

salt i bullar

2. Smör eller margarin? Det blir väldigt goda bullar när man bakar dem på smör men det blir också väldigt goda bullar när man bakar dem på margarin. Jag brukar baka bullar på margarin (för att margarin innehåller bäst och nyttigast fettsyror) och då är det många som tror att jag bakat dem på smör! Med andra ord, det blir bra vilket du än väljer.

smor eller margarin i bullar

3. Fast fett istället för smält! Om man rör ner margarin eller smör i tärningar i degen blir bullarna fluffigare än om man smälter fettet. Anledningen är att det går åt en mindre mängd mjöl med ett fast fett.

fast fett i bullar

4. Det blir otroligt goda bullar om man använder surdeg. Men det är svårt att baka bullar på surdeg så ett enklare alternativ är att man låter dem kalljäsa (ska publicera ett sådant recept en annan dag) eller använder en betydligt mindre mängd jäst än vanligt. Jag vet att surdegsspecialisten Martin Johansson har bullrecept med en liten mängd jäst i en av sina kokböcker.

5. Experimentera dig fram till olika fyllningar. En blandning av margarin/smör, mandelmassa, socker och kardemumma är supergott. Malda hasselnötter, margarin/smör och socker är också fantastiskt gott. Nystötta kardemummakärnor tillsammans med margarin/smör och socker är en personlig favorit.

kardemumma i bullar

6. Måste man göra degen i en kitchen aid eller hushållsassistent? Jag själv använder vanligtvis inte en maskin, jag tycker man har bättre koll på degen när man bakar den för hand. Jag arbetar den för hand med en träslev i bunken alternativt tar upp och knådar den en stund på bakbordet.

7. Hur blir bullarna så där konditorifina? Här gäller devisen ”träning ger färdighet”. Googla gärna på ”hur man gör vackra snurror” och liknande. Det finns massor av filmer på nätet med bra instruktioner på hur man gör snurror, knutar etc.

Ett tillägg: Kolla gärna på det HÄR receptet på min andra blogg, de bullarna blir både supersnygga och smakar himmelskt!

8. Prova siktat dinkelmjöl! Siktat dinkelmjöl (som tyvärr är rätt så dyrt) ger bullar som smakar mycket. Använd det som du använder vanligt vetemjöl.

siktat dinkelmjol

9. När du gräddat bullarna, låt dem svalna på ett galler. Får de ligga kvar på plåten riskerar de att bli torra.

10. Frys in bullarna när de svalnat. Ta sedan upp dem en stund innan du ska servera dem.

Och glöm inte att njuta. Det är få saker som slår nygräddade bullar tillsammans med ett glas kall mjölk!

Amerikanska bullar

Rabarberbullar med mandelmassa

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar