Annons
Annons

Hyllning till husmodern och faster Karin

Känner du någon, nu levande eller död, äldre kvinna som är eller var mycket duktig på att laga mat eller baka? Jag tänker på alla de här kvinnorna födda i början av 1900-talet som ystade ost, bakade och serverade flera sorters kakor till 11-kaffet, bakade matbröd i vedeldade bakugnar, packade kaffekorgar med smörgåsar gjorda på hembakt bröd, gjorde äggost, äggakaka, ostkaka eller kalvdans beroende på var i landet de bodde och lagade dygnets alla måltider till sin ofta stora familj. Samtidigt som de många gånger gjorde en stor del av arbetet på gården. De kvinnorna vill jag hylla.

Annons

Idag har nog de flesta av dem lämnat jordelivet så de hann aldrig med att hyllas, iallafall inte offentligt. Många av dem stretade på i det tysta och förhoppningsvis kände de sig nöjda med det de uträttade. Men visst hade man velat tacka dem för sina kunskaper, för den inspiration de bidragit med och för all den goda mat de serverat genom åren, medan de ännu var i livet

Vi svenskar är utomordentligt duktiga på att hylla italienska husmödrar och kockar på hög nivå världen över men det är aldrig eller sällan någon som nämner våra matlagningskunniga husmödrar. Jag kommer ihåg för några år sedan så sände SVT ett matprogram där Bo Hagström åkte runt på den italienska landsbygden och träffade italienska husmödrar (och ibland någon man). Det var en jättefin programserie och kul att se hur duktiga de var och förstå hur mycket kunskap de hade i sina händer. Men jag vet att jag redan då tänkte – varför gör de inte liknande program om svenska husmödrar eller män? Det måste ju finnas hur många som helst av den sortens vanliga människor i det här landet som är duktiga på att laga mat.

Min faster Karin var en sådan kvinna. Varje gång man var hemma hos henne så bullade hon upp med minst 7 sorters kakor. Hon öppnade burk på burk och la upp kakorna i sneda högar på ett avlångt rostfritt fat. Bullarna, ofta av wienerbulletyp, fick ligga på ett eget fat. Och Karin hade stenkoll på vilka kakor jag hade ätit av och vilka jag inte ätit av. Gissa om jag gillade att Karin uppmuntrade mig att äta av alla sorter och att jag gärna fick ta flera av varje!

En gång när jag var runt 20 hade hon och min andra faster, Ulla, fixat så jag fick vara med och ysta ost hemma i hennes källare på gården i Dalsland. Karin hade sett mitt matlagningsintresse och anade att jag skulle gilla att vara med dem när de gjorde ost.

Så här 30 år senare kan jag inte säga att jag kommer ihåg hur man gjorde när man ystade ost (tyvärr) men jag kommer ihåg doften och jag kommer ihåg hur stolt faster Karin var när hon visade mig sina kunskaper. Tack fina faster Karin!

Karin Johansson Slättängen

Karin Johansson

LÄS OCKSÅ

(66)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar