Annons
Annons

Jätterolig kväll

Vi började med att dela äpplena i bitar.

I onsdags var jag på en jätterolig tillställning. Jag är med i en kulinarisk förening här i Göteborg och de hade ordnat en kväll där man fick musta äpplen och träffa en pomolog. Vi höll till på Torpakolonins dansbana alldeles vid Östra sjukhuset. Jag är väldigt förtjust i kolonistugor och kolonistugeområden så bara det räckte långt för mig.

Annons
Äpplekrossen.

Äpplekrossen.

Vi började med att göra must. Vi delade äpplena i bitar och körde dem i en handvevad kross. Sedan pressade vi dem i en äpplepress och värmde upp den färdiga musten till 75 grader. Hällde musten på rena varma flaskor och ja sedan var det klart. Tydligen håller musten i några månader. Mina står nere i den kalla källaren och väntar på ett passande tillfälle.

Äpplepressen.

Äpplepressen.

Sedan kom Agneta Lundberg som var pomolog och pratade mycket entusiastiskt om äpplen. Jag fick lära mig att man delar in äpplen i 3 grupper, att det är skillnad på skördemognad och ätmognad, att den svenska äpplesäsongen blir allt längre och varför vi bör äta svenska äpplen. Agneta lärde oss begrepp som foder, foderhåla, skaft och skafthåla och vad man tittar på när man sortbestämmer. Jag som föredrar lite sötare äpplen fick veta att jag ska leta efter äpplesorter som Katja och Sunrise. Vi smakade på många olika äpplen och fick lära oss om de olika sorternas ursprung. Ja kvällen var både mycket lärorik och rolig, nu vill jag lära mig mer!

Silning och upphettning till 75 grader.

Silning och upphettning till 75 grader.

 

Klart!

Klart!

Liten äppleskola!

Liten äppleskola!

 

LÄS OCKSÅ

(10)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar