Annons
Annons

Jungans, Café Mekka och Guldhedstornet

1989 flyttade jag till Göteborg för att läsa etnologi. Institutionen låg på Västra Hamngatan, så det blev ju ett och annat besök på stans caféer. Jag kommer speciellt ihåg ett café som låg i botten på Stadsmuseet på Norra Hamngatan. Tyvärr kommer jag inte ihåg namnet. Men där under valven kunde man dricka kaffe och äta goda mackor till studentpriser. Ja där var vi ofta.

Annons

På Kungsgatan låg Café Mekka och där var vi ibland. Det var inte särdeles mysigt, tvärtom ganska sterilt och omysigt. Men, de hade världens godaste wienerrutor och då fick man stå ut med den småtrista miljön.

Högt upp på Avenyn låg och ligger fortfarande Jungans. Det är ett café som legat på samma plats sedan 1895. Det är känt för att ha varit en samlingspunkt för människor i kulturlivet. Vi gick dit för att äta jättegoda tomat- och kesomackor eller räkmackor. De såldes till ett bra pris och passade oss fattiga studenter. Jungans var på den tiden känt för sin polska ägarinna som gick runt och såg sur och sträng ut. Jag kommer ihåg att personalen hade för ovana att rycka kaffekoppen och assietten innan man ens hunnit fika färdigt. Om du går dit idag, titta på de fina  väggmålningarna med stans skådespelare tillika stammisar från 1969.

Bäst av alla fikaställen var ändå Guldhedstornet. Jag bodde i Johanneberg vid den tiden så jag hade nära till Guldhedstornet där jag hängde ofta. Guldhedstornets café var ett sådant där fikaställe man kunde sitta på i flera timmar. Och det gjorde vi, särskilt på söndagarna.

Guldhedstornets café finns fortfarande kvar och jag har skrivit det flera gånger här i bloggen – om du vill besöka ett lite speciellt café i Göteborg, besök Guldhedstornets café. Med sina målningar uppe i taket och sin häftiga utsikt över hela Göteborg är det något alldeles speciellt.

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(4)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar