Annons
Annons

Kaffeminnen

Apropå kaffe, som jag skrev om här på bloggen igår, så har jag en del fina barndomsminnen på det temat.

När jag var barn, gick jag och mamma ofta till mormor på Södra Drottninggatan i Uddevalla, där vi drack mycket gott kokekaffe och åt krans som vi köpt på vägen.

Annons

Jag gillade kaffe redan vid 5-6 års ålder. Jag drack aldrig kaffe hemma, bara hos mormor. ”De hade så gott kaffe där” hette det alltid och anledningen skulle vara att vattnet ute på Söder (stadsdelen kallades så) var mycket bättre än det på Skogslyckan där vi bodde. Jag vet inte hur det var med den saken. Jag vet att mormor malde sina kaffebönor själv och att kaffet kokades i en vit emaljkanna med en blå blomma på. Mormor skötte malningen och mamma kokade kaffet.

Sedan satt jag vid köksbordet och drack jag både två och tre koppar. På väggen hängde en bonad där det stod: Kaffetår, påtår, tretår och krusetår. Det hände att jag drack fyra koppar, allt för att följa bonadens devis:)

Jag minns att morfar drack kaffe på fat, jag kommer ihåg hur jag storögt tittade på. Jag hade aldrig sett någon dricka på fat tidigare, jag tror inte jag sett det efteråt heller. Jag minns inte om han drack på bit. Dricka på bit betyder att man stoppar in en sockerbit av den gamla hårda sorten i munnen samtidigt som man dricker. Det gör att kaffet smakar riktigt sött.

”Dricka på bit” gjorde min faster Ulla vid den tiden. Jag kommer ihåg hur jag testade detta med att dricka på fat och dricka på bit, för att liksom få veta vad det var de gjorde.

Jag minns också de sköra rosenprydda kaffekopparna som mormor hade. Jag minns där de stod i skåpet och jag kommer ihåg hur fina jag tyckte att de var.

Jag har, så länge jag kan minnas, varit smått besatt av doften av koncentrerat kaffe. På landet hade vi en rund plåtburk med 1700-talsmotiv där kaffet förvarades. Ofta lyfte jag på det något svåröppnade locket, stoppade ner näsan och bara njöt!

Numera har jag en son som gillar kaffe, förstås! Jag har tidigt skolat honom i att dricka denna gemenskapens dryck. Jag minns hur mysigt jag tyckte det var, när han redan som 9-åring drack sin första cappuccino på ett café i Rimini! Stor kaffekärlek på det.

bella-italia-2007-007

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(70)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar