Annons
Annons

Kalljästa semlor!

Jag brukar baka en laddning semlebullar varje år. Så också i år. I år provade jag att jäsa dem kallt och en längre tid än vanligt, allt för att de skulle smaka så mycket som möjligt. Jag har använt siktat dinkelmjöl i bullarna, det funkar förstås med vanligt vetemjöl också. Använder du vanligt vetemjöl ska det nog vara lite mer i än den angivna mängden, du får testa dig fram.

Annons

Kalljästa semlor 12 st

1 pkt jäst
3 dl kall mjölk
3/4 dl  strösocker
1 tsk salt
2 tsk hela kardemummakärnor
1 ägg
ca 10 1/2 dl siktat dinkelmjöl eller vanligt vetemjöl
100 g margarin eller smör delat i tärningar

1 ägg till pensling

Smula jästen. Tillsätt mjölk och rör så att jästen löser sig. Tillsätt socker, salt, stötta kardemummakärnor, ägg och hälften av mjölet. Rör ner fettet och det mesta av det resterande mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa i 30 minuter. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den något. Dela degen i 12 jämnstora bitar och rulla varje till en bulle. Lägg dem på en plåt. Täck med plastfolie (lite löst) och ställ in plåten i kylen. Låt bullarna jäsa i 2-3 timmar. Ta ut plåten och ta bort plasten. Eventuellt behöver de jäsa lite till (jag lät mina jäsa 20 minuter i rumstemperatur). Pensla med ägg. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 8 minuter. Låt bullarna svalna och fyll dem med mandelmassa och vispad grädde.

semlor

semlebullar

LÄS OCKSÅ

(67)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar