Annons
Annons

Kamelfett, mispel och färska dadlar

Igår hade jag en kul och intressant kväll med den kulinariska förening som jag är med i. Vi var på Moussas Orientlivs (som jag skrivit om tidigare, läs HÄR) i Gamlestan här i Göteborg. Moussas har funnits i 25 år! Jag har varit där några gånger och det är alltid lika roligt. Vi hade en guide med oss som hette Anna Cederberg Gerdrup. Anna har skrivit en bok som heter Från Donsökaka till Maklobe i Bergsjön, där hon har gjort en matkulturell resa i sin hemstad Göteborg.  Anna menar att vi måste bli bättre på att bjuda in varandra. Knyta ihop staden och hitta nya mötesplatser. Och inte prata i termer av vi-och-dom. Oavsett vilken stadsdel vi bor i.

Annons

Igår på Moussas fick vi smaka på arabiskt kokkaffe med kardemummasmak. Vi fick äta mispel för första gången, mispel är en orange frukt som finns i bland annat Mellanöstern. Vi fick testa färska kikärter, de smakade nästan som sockerärter. Och vi fick pröva färska dadlar, det var inte gott om du frågar mig.

Sedan fick vi tips om den godaste tahinin och palestinsk olivolja som norrmännen vallfärdar för att köpa. I charkdisken fick vi titta på kamelfett! Kamelköttet var slut.

Anna berättade målande om en palestinsk maträtt med squash i, som heter Kusa Belabban. Hon tipsade oss om specialredskap som behövs för att tillaga squashrätten. Klart jag köpte det redskapet, i helgen ska jag laga Kusa!

Jag köpte också ett specialredskap för falafeltillverkning (ett redskap som jag kom i kontakt med på ett jobb för över 20 år sedan), bosnisk superbillig och jättegod fetaost, minisquash som jag ska ha till kusa och god hummus på tetra. Moussas Orientlivs är ett sådant ställe som man kan vara på i timmar!

Efter Orientlivsbesöket gick vi till Italienska föreningen här i stan och åt en trerätters. Ett besök som är värt ett eget inlägg, mer om den Italienska föreningen en annan dag.

LÄS OCKSÅ

(54)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar