Annons
Annons

Kanelbullens dag tjoho!

vaniljkringla

Idag är det en av årets godaste dagar, kanelbullens dag! Tjoho! Jag tycker det är fint på något vis att vi firar en sådan liten fast ändå viktig sak som kanelbullen. Vi gillar verkligen bullar i det här landet och då är det klart att vi ska fira det. Själv är jag helt såld på bullar. 9 av 10 cafébesök slutar med att jag köper en bulle i någon form. Och på frågan om jag har någon favorit så är svaret att jag har massor av favoriter. Vetefläta, wienerbröd (särskilt på café i Köpenhamn), vaniljbullar, toscabullar, kardemummabullar, norska skolbullar – ja jag älskar dem alla.

Annons

Jag skulle kunna baka bullar varje dag om det inte vore för frestelsen att äta väldigt många och det funkar inte när man kommit upp i min ålder. Idag blir det firande med Hembakningsrådet inne i Göteborg, där jag ska få lära mig allt historiskt om kanelbullen och dricka en god kopp kaffe till. Återkommer om detta.

Här kommer ett recept på vanilj- och sockerkringlor. Den stora mängden vaniljsocker gör dem till något alldeles extra. Receptet är från en kokbok som jag gjorde för några år sedan som heter Kanelbullar och annat nybakat. Du kan läsa mer om den HÄR Åsa Dahlgren har fotat.

Om du är sugen på andra bullrecept, kan du titta på min andra blogg HÄR  Ett litet stalltips på världens-godaste-bullar-just-nu är Toscabullarna som finns med där på bloggen och i min senaste kokbok Alla sorters kakor….jag säger bara oj oj oj!

Ha en härlig kanelbullens dag. Det ska jag ha 🙂

Vanilj- och sockerkringlor 16 st

Ta fram fina porslinet och bjud på de här lyxbullarna!

2 dl mjölk
25 g jäst för söta degar
2 äggulor
7 dl vetemjöl
1 krm salt
¾ tsk hjorthornssalt
100 g rumsvarmt smör
½ dl strösocker

fyllning:
5 msk vaniljsocker
100 g rumstempererat smör

garnering:
smält smör
strösocker

Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Tillsätt äggulor, hälften av vetemjölet, salt och hjorthornssalt. Tillsätt smör, socker och resten av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa under duk i 30 minuter. Arbeta degen på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje till en 40 x 40 cm stor kaka. Blanda vaniljsocker och smör. Bred på hälften av fyllningen över hela kakan. Vik över halva kakan och skär den i 8 remsor. Vrid remsorna och forma till kringlor. Lägg kringlorna på bakpappersklädd plåt. Gör likadant med resten av degen. Jäs kringlorna i 30 minuter. Grädda i 225 grader i 8-10 minuter. Pensla kringlorna med smält smör och doppa dem i socker. Om du ska frysa bullarna – garnera då i samband med serveringen.

imagesCAV06M7E

 

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar