Annons
Annons

Kantarellrecept

Jag ser på facebook att det plockats en och annan kantarell runt om i landet den senaste tiden. Värmland verkar vara rätt så kantarellsäkert:)

Jag har inte hunnit plocka några kantareller än men jag att gillar att plocka svamp och det är ju så gott. Speciellt goda är de där första lite mindre som man steker upp i pannan i lite smör och som man bara saltar och pepprar. Som barn plockade jag  jättemycket kantareller uppe i Dalslandsskogarna, vi hade speciella ställen där vi visste att de brukade växa och som vi gick till vid flera tillfällen varje säsong. Pappa var av den sorten att han kunde springa fler mil i skogen och komma hem med stora kassar! Ja det var roligt. Kanske inte fullt så kul att rensa men det var nog mest de vuxna som gjorde det jobbet.

Annons

Kristina Eriksson

I Allas nummer 30 hade jag med fyra kantarellrecept. Tänkte dela med mig av ett recept som är med i min kokbok Nyttiga fetter som ni kan kika på HÄR. Det är en pytt gjord på sötpotatis, rotfrukter, kantareller, varmrökt lax, timjan och chevre. Testa gärna, om jag får säga det själv så är det jättegott.

Pytt med kantareller

Pytt på varmrökt lax, sötpotatis och kantareller 4 port

2 sötpotatisar
4 morötter
8 potatisar
flytande margarin att steka i
1 gul lök
½ purjolök
200 g färska kantareller
300 g varmrökt lax
1 tsk torkad timjan, kanske mer
1 granatäpple

chevre att servera till

Skala och skär sötpotatis, morötter och potatis i små tärningar. Förväll rotfrukterna i lättsaltat vatten i 5-10 minuter och häll därefter bort vattnet. Stek rotfrukterna i margarin i en stor stekpanna eller stek i två omgångar. Salta och lägg rotfrukterna åt sidan. Hacka den gula löken och skär purjolöken i fina ringar. Om kantarellerna är stora – dela dem i mindre bitar. Fräs lök och kantareller i stekpannan. Dela laxen i mindre bitar. Tillsätt laxen till stekpannan och låt den bli lite varm. Blanda allt det stekta i en skål. Smaka av med timjan. Strö på granatäpplekärnor. Servera pytten varm, gärna med en klick chevre. Åsa Dahlgren har fotat receptbilden.

 

LÄS OCKSÅ

(12)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar