Annons
Annons

Kasslerlunch à la Anna Bergenström

Häromdagen blev det kasslerlunch a la Anna Bergenström. Anna Bergenström är den matmänniska som präglat kokbokssverige och matsverige  mest skulle jag vilja säga. Hennes stil i recept och matbilder kan anas i väldigt många svenska kokböcker.

Annons

Jag har läst mycket i Annas kokböcker genom åren och testat flera recept. Jag gillar hennes ofta enkla och okrångliga recept och hennes opretentiösa inställning till mat.

Jag var och lyssnade på Anna Bergenström i en bokhandel alldeles där jag bor utanför Göteborg för några år sedan. Bokhandelsägarinnan frågade henne varför man så sällan ser henne ute i medierna varpå hon svarade att ”det är inte hon som är intressant, det är hennes recept som är det viktiga”. Hon sa också att hon är bekväm i sin matlagning, sånt gillar jag:)

Det här kasslerreceptet – som är Anna Bergenströms från början – har jag nog gjort ännu bekvämare än det var från början. Jag tror Anna stekte kasslern tex, det har jag hoppat över.

kristinas 2014 037

Så här gjorde jag.

 

Kassler- och tomatgratäng med spenat 4 port

400 g kassler
2 stora tomater
200 g fryst bladspenat
salt och peppar
lite torkad dragon eller salvia

ostsås:
2 msk margarin eller smör
1 1/2 msk vetemjöl
3-4 dl mjölk
1 1/2 dl riven, gärna lagrad ost
salt och peppar

Skär kassler och tomater i tunna skivor. Tina spenaten i en kastrull. Se till så att det mesta av vattnet kokar bort, det tar ca 15 minuter. Salta och peppra. Smält margarin eller smör i en kastrull och rör ner mjölet. Späd med mjölk och låt såsen koka under omrörning i 5 minuter. Smaka av med ost, salt och peppar. Bred ut spenaten i en smord ugnsfast form. Lägg kasslern lite omlott ovanpå. Täck med tomatskivor, lite dragon eller salvia och överst ostsås. Gratinera i 225 grader i ca 20 minuter. Ostsåsen ska få färg. Servera med kokt färskpotatis och en sallad

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(5)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar