Annons
Annons

Kommer ni ihåg den här?

001

Kommer ni ihåg den här lilla godingen? Jag som är uppväxt på 70-talet hade en mamma som gillade att laga mat och samla på recept (ja har är kanske ett bättre uttryck för hon är fortfarande duktig på matlagning och följer recepten i både Allas och Allers) och det medförde en prenumeration (eller vad man ska kalla det) på den tidens populära kokbok – Mästerkocken!

Annons

Mästerkocken var en plastlåda/box där tanken var att man skulle fylla den med receptkort under olika rubriker. En gång i månaden, tror jag det var, kom ett litet paket med kanske 12 receptkort som mamma satte in under rätt rubrik. Ämnena var typ ”Gott att börja med”, ”Mustigt doftande soppor” och ”Fisk i alla former”. Tanken från säljarens sida var nog att Mästerkocksboxen skulle stå framme i köket och verkligen användas.

Den där plastlådan har jag lagt beslag på förstås. Den är kul att bläddra i och väcker mycket minnen och tankar. Mammas mästerkockslåda är lite småsliten, lite konstigt för jag har inget minne av att mamma använde den jätteofta men där har jag antagligen fel. Många av recepten känns hyfsat moderna medan andra som tex aladåb känns riktigt mossiga. Det är generellt billigare och färre ingredienser än vad det är i dagens recept, det ät tydligt att det var en annan tid och att man hade en annan syn på mat då på 70-talet.

En rolig grej med mästerkockslådan är att här och var ligger det instucket små lappar med andra recept som mamma sparat genom åren. Jag ser dem som små meddelande till mig på riktiga smarriga saker som bara måste bakas eller lagas!

Ps. Har ni sett veckans nummer av Allas? Omslaget med saffransbullarna har jag och fotograf Martin Skredsvik gjort. Att få vara med på omslaget gör mig extra glad ska ni veta! Ha en bra dag alla ni!

003

LÄS OCKSÅ

(7)
(0)

9 kommentarer


 

Annons

Laddar