Annons
Annons

Köttbullar från Afghanistan

Igår gjorde jag afghanska köttbullar i tomat- och limesås här hemma. Kom på att jag hade lärt mig göra det för två år sedan då jag hade matlagningskurs för ensamkommande här i Partille. Det var Safia som lärde mig. Safia kommer från Afghanistan och hon är jätteduktig på att laga mat.

Annons

Både jag och sambon tyckte köttbullarna blev jättegoda. Vi åt dem tillsammans med en annan afghansk rätt, en potatisrätt. Den rätten var också tomatbaserad så egentligen passade den inte jättebra ihop med köttbullarna men det funkade. Det receptet får ni en annan dag. Jag tror det skulle vara gott med persiskt/afghanskt ris till den här rätten eller klyftpotatis eller potatismos!

I tomatsåsen som köttbullarna kokas i ska det vara torkad lime, jag har köpt det på mitt Willys här i Partille. Den torkade limen har en lite speciell smak, det är den som ger rätten karaktär. Receptet funkar förstås även utan torkad lime. Jag bifogar ett foto på hur den ser ut så att ni vet vad ni ska leta efter.

Köttbullar från Afghanistan 4 portioner

1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
500 gram nötfärs eller blandfärs
lite svartpeppar
lite gurkmeja
1/2 tsk salt
1 tsk koriander
4 msk vetemjöl
1 ägg
rapsolja att steka i

Riv den gula löken och vitlöken på ett rivjärn. Blanda gul lök, vitlök, nötfärs, svartpeppar, gurkmeja, salt och koriander i en bunke. Tillsätt vetemjöl och ägg. Blanda. Rulla köttbullar av smeten. Stek köttbullarna i rapsolja i en stekpanna, stek hälften åt gången (de ska inte bli genomstekta). Lägg köttbullarna på en tallrik så länge.

Tomat- och limesås till köttbullarna
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
2 msk olja
1 tsk gurkmeja
lite salt
lite svartpeppar
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 torkad lime

Hacka den gula löken och vitlöken. Stek löken i olja i en 4-literskastrull , den ska bli mjuk och glansig. Tillsätt gurkmeja, salt, peppar, krossade tomater och tomatpuré. Dela limen på mitten och tillsätt halvorna till såsen. Låt såsen koka i 5 minuter. Tillsätt köttbullarna försiktigt och låt dem koka i såsen i 10 minuter (på ganska låg värme).

Smaklig måltid!

 

LÄS OCKSÅ

(22)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar