Annons
Annons

Kris i barndomsminnet

Den 30:e juni är sista dagen vi kan använda gamla pengar. Det är riktigt dystert tycker jag. Av flera skäl. De nya mynten är tetiga  – små och allmänt konstiga. Men framförallt så förstör de nya mynten ett riktigt fint barndomsminne för mig. Eller ja, ett barndomsminne som följt med hela mitt vuxna liv.

Annons

När jag var liten så cyklade vi till en röd godisautomat och köpte godis och dricka. Ni vet en sådan där automat med små luckor och en svart spak vid sidan av varje lucka.  Jag tror de flesta som är uppväxta på 50-och 60-talen kommer ihåg dem. Vi hade en på landet i Dalsland. Just min barndoms godisautomat har funnits kvar i alla år, trots att affären är stängd sedan länge. En son till butiksägaren har fyllt på godis i de små luckorna så att både nostalgiker som jag och barn i byn har kunnat köpa. Det har varit flera inslag på TV om ”min” godisautomat, ja den är faktiskt lite rikskänd.

Redan första gången jag hörde att vi skulle byta ut mynten, tänkte jag på att de fina automaterna i Dalsland är utrotningshotade. Och ikväll var det ett inslag på Västnytt om att de troligtvis kommer försvinna i början av juli. Jag hade hoppats på att man skulle fixa något polettsystem så att man skulle kunna fortsätta köpa godis (ja ni hör, jag har tänkt mycket på det här), men det verkar inte bli så. Mycket trist tycker jag.

Så här såg automaten ut för några år sedan när jag var i Skällsäter, någon mil norr om Högsäter. Fin va?

(Tillägg – här kan ni se inslaget från Västnytt. Klicka HÄR)

 

 

LÄS OCKSÅ

(35)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar