Annons
Annons

Lite grrr och hemkunskapstips x 2

Jag är utbildad hemkunskapslärare och har jobbat som det i närmare 10 år. Mina hemkunskapsränder går aldrig ur mig, jag brinner för ämnet. Tyvärr så är det med stor sorg jag kan konstatera att ämnet med den senaste läroplanen blivit allt mer teoretiskt.

Annons

Jag har inget emot teoretiska kunskaper och de behövs även i ett ämne som hemkunskap men eleverna behöver lära sig hur man praktiskt lagar mat och hur man praktiskt tar hand om ett hem och detta är kunskaper som får stryka på foten i den alltmer akademiska grundskolan. Det gör mig arg. Teoretiskt tänkande kan man hålla på med i skolan hela tiden på många andra lektioner men de ynka timmarna som de har hemkunskap (ja de timmarna är inte många ska ni veta, ämnet är skolans i särklass minsta) kan de väl få ägna sig åt grunderna i matlagning och därmed ta del av allt som åtföljs detta som tex lust, sinnlighet, njutning, glädje, inspiration, experimentlusta, social samvaro, kreativitet och förnöjsamhet. Livet går inte enbart ut på att kunna analysera, tänka metakognitivt, värdera konsekvenser, reflektera och genomföra systematiska undersökningar Skolverket! Jag förstår inte hur de som skapat denna läroplan tänker.

Det var det arga. När jag jobbade som hemkunskapslärare lärde jag bland annat ut följande 2 saker. Ja de vävdes in naturligt i det praktiska arbetet alltså 🙂

från iphone 112

Om du vill att jäsningen ska gå extra snabbt eller om köket är kallt när du bakar – kan du hälla upp varmt vatten i diskhon och sätta ner bunken med degen i så går jäsningen snabbare.

från iphone 217

Saxen är väldigt användbar i köket. Det är tex superenkelt att dela pizza med en sax. Pröva du också!

LÄS OCKSÅ

(11)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar