Annons
Annons

Margarinresor

”Vad är det där för ett konstigt och suddigt foto” tänker du kanske när du ser bilden nedan. Jo det ska föreställa några hus i samhället Kornsjö i Norge. Jag och sonen passerade där med tåget när vi åkte till Oslo i slutet av sommaren.

Annons

De flesta av er har säkert aldrig hört talas om Kornsjö. Men för mig och många andra dalslänningar (jag räknar mig lite som dalslänning för pappa är uppväxt där och jag vistades mycket där som barn) har Kornsjö en liten plats i våra hjärtan. Eller i alla fall, det är en liten norsk ort som vi rest till massor av gånger:)

På 70-talet var det nämligen väldigt billigt med vissa livsmedel i Norge. Margarin, socker, vetemjöl och bröd hade mycket lägre priser än i Sverige. 15 kg per person var den tillåtna kvoten från det att man fyllt 12 år (det är så jag kommer ihåg det), så man packade bilen full med människor och åkte precis över riksgränsen och handlade. Kornsjö var en sådan ort som man åkte till, Vassbotten var en annan. Ofta tog man med sig grannens eller något syskons barn. Vid ett tillfälle var jag i Kornsjö två gånger samma dag, först med min ena faster och sedan med min andra.

Något år innan man hade uppnått rätt ålder fick man sitta mycket rak i ryggen på en kudde i baksätet och låtsas att man hade fyllt 12 (det måste vara preskriberat!). Gissa om man tyckte det var pirrigt när man passerade gränskontrollen på väg hem. På senare tid har jag förstått att barnen som fick följa med kallades margarinbarn.

Kornsjö hade tre butiker som var placerade med kanske 75 meters mellanrum. Jag kommer ihåg att det var äldre män med långa rockar som stod bakom en disk och skrev upp ens beställning på en liten lapp. Vi barn tyckte det var jätteroligt med norskan och härmade ofta vad de hade sagt så fort vi kom utanför affären.

Ja så fick man alltid en ”is” eller chokladkaka av märket Freia när vi hade handlat färdigt.

Jag vet inte när gränshandeln den vägen tog slut, skulle gissa på 80-talet. Idag är det gränshandel åt andra hållet som gäller.

För mig är Kornsjö ett fint barndomsminne:)Kornsjo

 

 

LÄS OCKSÅ

(6)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar